Oglasi

Alžirski premijer počeo razgovore o formiranju nove vlade

Demonstranti će formiranje nove vlade najvjerovatnije smatrati pokušajem kamuflaže predsjednika Abdel Aziza Bouteflike.
Malo je vjerovatno da će Nureddine Bedoui ublažiti snagu uličnih protesta pokretanjem razgovora o novoj vladiFena

Novoimenovani alžirski premijer počeo je u nedjelju razgovore o formiranju nove vlade, u potezu koji ima za cilj da udovolji demonstrantima koji zahtijevaju ostavku predsjednika Abdel Aziza Bouteflike i njegovog najužeg kruga.

Nova vlada uključivat će eksperte bez političkih naklonosti i "odražavat će demografiju alžirskog društva", navela je novinska agencija APS riječi jednog zvaničnog izvora, prenosi Fena.

Malo je vjerovatno da će premijer Nureddine Bedoui ublažiti snagu uličnih protesta pokretanjem razgovora o novoj vladi.

Produženje mandata Bouteflike

Alžirci, koji demonstriraju duže od tri sedmice, odbacili su manevre Bouteflike, koji je povukao odluku da se natječe za novi mandat nakon 20 godina provedenih na vlasti.

On nije odustao od napuštanja predsjedničkog položaja i izjavio je da će ostati na vlasti do usvajanja novog ustava, praktično produžujući postojeći mandat.

Demonstranti jasno poručuju da žele novu generaciju čelnika i najvjerovatnije će formiranje nove vlade smatrati pokušajem kamuflaže.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.