Alpske zemlje osnivaju makroregiju

Osnivanjem makroregije ne bi se trebale izgubiti dosadašnje strukture saradnje, poput Radne zajednice Alp i Euregio (AFP)

Države i regije koje pripadaju alpskom prostoru dogovorile su se osnovati “Makroregiju Alpe”, koja bi obuhvatala 40 regija iz sedam država s oko 50 miliona stanovnika, objavljeno je u Innsbrucku.

Odluka o “Makroregiji Alp” trebala bi biti donesena 14. decembra, na zasjedanju Evropskog vijeća, izjavili su predsjednik Radne zajednice Alpe i predsjednik tirolske Vlade Guenther Platter i evropski komesar za regionalnu politiku, Austrijanac Johannes Hahn, prenosi Hina.

“Makroregiji Alpe” pripadale bi među ostalima francuske regije Provence-Alpes-Cote d'Azur, Rhone-Alpes i Franche-Comte, njemačke savezne zemlje Bavarska i Baden Wuerttemberg, italijanske regije Lombardija, Valle D'Aosta, Pijemont i Južni Tirol, švicarski kantoni Graubuenden i St. Gallen te austrijske zemlje Tirol, Salzburg i Vorarlberg.

“Želimo imati tu makroregiju, svi su pristali. Uvjeren sam da je to značajan korak za buduću regionalnu politiku”, izjavio je Platter.

Odobrenje država

Prije odluke Evropskog vijeća, stvaranje makroregije trebaju odobriti dotične države.

Makroregija bi se trebala baviti pitanjima ekonomije, zapošljavanja i razvoja ruralnih područja i prometa, a poseban bi naglasak trebao biti na “snažnom razvoju brdske poljoprivrede”, dodao je Platter.

Prema njegovim riječima, sudionici projekta žele, između ostalog, prepoloviti broj privatnih vozila autocestom Brenner.

Osnivanjem makroregije ne bi se trebale izgubiti dosadašnje strukture saradnje, poput Radne zajednice Alp i Euregio, nego bi se one uključile u makroregiju.

Hahn je naglasio da makroregija ne može očekivati dodatna novčana sredstva od Evropske unije (EU), ali da postoji tendencija da države koje budu sudjelovale u makroregijama same odvajaju dio svojih budžetskih sredstava za njih.

Alpe bi, nakon Baltičkog mora i Podunavske regije, postale treća makroregija u Evropi.

Izvor: Agencije