Alpe će do 2100. godine izgubiti većinu ledenjaka

Naučnici su upozorili da će polovina današnjeg leda na alpskim vrhovima nestati do 2050. godine (EPA)

Do kraja stoljeća globalno zatopljenje otopit će većinu leda koji oblikuje izgled i ekosistem današnjih Alpa, predviđaju švicarski naučnici.

Ako svijet i uspije ispuniti zadani cilj o ograničenju globalnog zagrijavanja na manje od dva stepena u odnosu na predindustrijski nivo, dvije trećine ledenjaka u evropskom planinskom lancu nestat će do 2100. godine, kazali su glaciolozi sa univerziteta ETH u Cirihu (Švicarski federalni institut za tehnologiju i Univerzitet za tehnologiju, nauku i menadžment). 

Ako se klimatske promjene ne stave pod kontrolu te ako emisije plinova koji stvaraju učinak staklenika nastave rasti, “Alpe će uglavnom biti bez leda do 2100. godine i samo će izolirane ‘krpice’ leda ostati na vrhovima”, kazao je koautor studije Matthias Huss.

Studija, predstavljena na sastanku Evropske geonaučne unije u Beču, temelji se na kompjuterskom modelu, u kojem se prate kretanja leda i proces otapanja.

Važan dio ekosistema

Naučnici su upozorili da će polovina današnjeg leda na alpskim vrhovima nestati do 2050. godine u svakom slučaju i bez obzira na to uspije li čovječanstvo ili ne ograničiti emisije plinova koje utječu na globalno zatopljenje.

Globalni rast temperatura postat će izraženiji u drugoj polovici stoljeća, kažu naučnici.

“Učinak smanjenja ledenjaka na Alpe je veliki jer su ledenjaci važan dio ekosistema tog područja, krajolika i ekonomije”, navodi se u izjavi Evropske geonaučne unije.

Ledenjaci privlače turiste, ali je važno to što su oni izvor vode za biljni i životinjski svijet, za poljoprivredu i hidroelektrane.

Izvor: Agencije