Almodovarova drama ‘Tuga i slava’ dobitnik nagrade Goya

Pedro Almodovar (desno) i Antonio Banderas s nagradama za najbolji film i najboljeg glumca (EPA)

Film Dolor i Gloria (Tuga i slava) španskog reditelja Pedra Almodovara najveći je dobitnik dodjele nagrade Goya, španskog ekvivalenta američkog Oscara.

Ta drama osvojila je sedam nagrada, među kojima onu za najbolji film, najboljeg glumca Antonija Banderasa i najboljeg redatelja Almodovara, prenosi Hina.

Nagrada Goya najvažnije je špansko nacionalno filmsko priznanje, koje od 1987. godine dodjeljuje Akademija filmske umjetnosti i nauke, a u subotu navačer njeno 34. izdanje održano je u južnom gradu Malagi, rodnom mjestu Banderasa.

Na njemu su dominirale drame.

Banderas, koji je prvi put sarađivao s Almodovarom 1982. godine na filmu Laberinto de pasiones (Labirint strasti), zahvalio je reditelju na gotovo 40 godina dugoj saradnji.

Priča o reditelju i njegovom odrastanju

“Naučio sam toliko od Tebe, ne samo na području umjetnosti, svijeta filma, nego i života. Najbolje radove ostvario sam s Tobom”, izjavio je Banderas primajući nagradu, malu bronzanu bistu s likom slavnog slikara Francisca Goye.

Rekao je kako se nada ponovno raditi s Almodovarom u budućnosti.

Drama Dolor i Gloria priča je o filmskom reditelju i njegovom odrastanju, sazrijevanju, homoseksualnosti i drogi.

Taj film je jedan od kandidata za nagradu Oscar za najbolji strani film, na ceremoniji koja će biti održana u Los Angelesu 9. februara.

Penelope Cruz, koja također glumi u tom filmu, nije u subotu navečer dobila nagradu za najbolju glumicu.

To je priznanje otišlo u ruke Belen Cuesta, za ulogu u povijesnoj drami La trinchera infinita (Nepregledni rov).

Pet nagrada za ‘Mientras dure la Guerra’

Cuesta je do sada glumila u španskim komedijama.

Treća nagrađena drama u Malagi bio je film reditelja Alejandra Amenabara o Španskom građanskom ratu (1936-39) Mientras dure la Guerra (Dok traje rat).

Taj je film dobio pet nagrada, među kojima i za sporednog glumca Eduarda Fernandeza.

Ceremoniji su prisustvovale istaknute osobe iz španske politike i filma, uključujući premijera Pedra Sancheza, kojeg su voditelji programa i dobitnici nagrade, među kojima i Almodovar, pozvali da učini više za kulturu i špansku kinematografiju.

Izvor: Agencije