Aliyev: Ne smijemo dozvoliti da se sukob prelije preko granica

Novi sukob Armenije i Azerbejdžana izbio je 27. septembra i najžešći je od 1994. godine (EPA)

Ne smije se dozvoliti da se sukob u Nagorno-Karabahu prelije preko granica Armenije i Azerbejdžana, izjavio je u srijedu predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, dodajući da se za sada sukob još nije proširio dalje od teritorije Armenije.

“Uprkos artiljerijskim granatiranjima sa armenske teritorije, mi ne vršimo nikakve udare na Armeniju, niti se prebacujemo na njenu teritoriju, iako imamo mogućnosti za to”, rekao je on za rusku televiziju, prenosi Tanjug.

Naglasio je da Armenija pokušava uključiti evropske zemlje i Organizaciju ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB) u spor oko Nagorno-Karabaha.

S druge strane, predsjednik Azerbejdžana poručuje da je pokušaj Armenije da internacionalizira sukob nedopustiv.

Francuska: Vojno uplitanje Turske 

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian optužio je Tursku da se “vojno umiješala” na strani Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu.

“Novi aspekt ovog sukoba je vojno uplitanje Turske, što bi moglo isprovocirati internacionalizaciju sukoba”, upozorio je on u ekspozeu pred zastupnicima Narodne skupštine, prenosi Tanjug, pozivajući se na France 24.

Nedavno je i francuski predsjednik Emmanuel Macron optužio Tursku da je “prešla crvenu liniju”, jer je u Nagorno-Karabah poslala “sirijske džihadiste”.

Turski državni vrh nije se oglašavao povodom ovih optužbi francuskog predsjednika.

Izvor: Agencije