Alenka Bratušek osnovala svoju stranku

Slovenija ima novu političku stranku – “Savezništvo Alenke Bratušek” (SAB).

Nova stranka, koju predvodi premijerka u ostavci je socijalno-liberalnog usmjerenja. Rezultat je previranja i neslaganja u Pozitivnoj Sloveniji koju je preuzeo gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Sve skupa završilo je ostavkama u Vladi i prijevremenim izborima, a koji bi mogli da budu već početkom jula, izvijestila je iz reporterka Al Jazeere Jasmina Kos.

Podršku premijerki Alenki Bratušek u novoj stranci dao je dobar dio sada već bivših članova Pozitivne Slovenije, ali i oni koji u politiku ulaze prvi put.

“Vjerujem u rad ljudi koji se ovdje okupljaju. Mislim da žele napraviti nešto novo, nešto bolje za Sloveniju i da će zastupati jednu modernu socijalno-liberalnu politiku, kakva Sloveniji u ovom trenutku i treba”, kaže Nina Petrić iz Ljubljane.

Edvard Oražem iz Postojne smatra da će ova stranka povezati sve lijeve stranke, “tako da ćemo na izborima imati više mogućnosti da pobijedimo”.

Vizija nove stranke je održivo javno zdravstvo i školstvo, pravna država bez korupcije, jednake šanse bez obzira na spol i dob, te nova radna mjesta.

Rasuti glasovi kao šansa

“Nedostaje nam zajednička energija, nedostaje nam pravo zajedništvo. Zato vas molim da u početnim slovima naše stranke ne vidite inicijale mog imena, već početak abecede i istinski početak nečeg novog”, kaže Alenka Bratušek, predsjednica SAB-a.

No, kaže da zna da bez šire kolicije lijevog centra ne može osvojiti izbore. Na kongres su zato pozvani i sadašnji koalicijski partneri – Stranka penzionera i socijaldemokrati, a razgovara se s mnogim neparlamentarnim strankama i udruženjima.

Upućeni kažu da je jedina šansa ljevice, u odnosu na snažnu desnicu, koja ih je porazila na izborima za Evropski parlament, sabrati rasute glasove birača.

“Na sredini lijevo je jednostavno previše političkih stranaka. Na evropske izbore ih je izišlo 12 ili 13 i naravno da je pobijedila desnica. Potpuno je jasno da te stranke koje nastaju sada, a i one starije, moraju unutar 14 dana dogovoriti koaliciju ili neće proći parlamentarne izbore”, kaže Tanja Starić, novinarka Dela.

Očekuje se da će u narednim danima Slovenija dobiti još nekoliko stranaka, uglavnom na ljevici. Biračima se jasno trebaju predstaviti i svidjeti u samo nekoliko sedmica.

U nedjelju u 16 sati i 5 minuta završava zadnji rok u kojem parlamentarni zastupnici mogu predložiti novog mandatara Vlade.

Ako se to ne dogodi, slovenski predsjednik Borut Pahor raspustit će Parlament i raspisati datum izbora. Svoju novu vladu Slovenci će tako birati najvjerojatnije 13. juna.

Izvor: Al Jazeera