Oglasi

Albanski zvaničan jezik u Makedoniji

Sobranje je bez amandmanske rasprave usvojilo Zakon o upotrebi jezika, koji albanski uvodi kao drugi zvanični jezik u toj državi.
Sobranje, Parlament, MakedonijaOsiguranje Sobranja spriječilo sukob i stalo između Nikiole Gruevskog i Talata XhaferijaAnadolija - Arhiva

Makedonski parlament je u srijedu, bez amandmanske rasprave, sa 64 glasa za, bez glasova protiv i uzdržanih, usvojio Zakon o upotrebi jezika, koji albanski uvodi kao drugi zvanični jezik u toj državi.

Predsjedavajući Sobranja Talat Xhaferi, iz redova albanske Demokratske unije integracija, odbacio je raspravu o gotovo 36.000 amandmana koje je na taj zakon podnijela najutjecajnija opoziciona partija VMRO-DPMNE.

To je zamalo dovelo do incidenta između bivšeg lidera te stranke i premijera Nikole Gruevskog i Xhaferija, pa je moralo reagirati osiguranje.

Kako su prenijeli makedonski mediji, Gruevski je prišao Xhaferijevom stolu, izvadio njegovu karticu iz sistema za glasanje i polio čašu vode po stolu.

Nakon toga Xhaferi je proglasio pauzu u trajanju od 15 minuta, a dalji sukob spriječilo je osiguranje Sobranja, koje je stalo između Gruevskog i Xhaferija.

Oprečni stavovi predsjednika i premijera

VMRO-DPMNE je više hiljada amandmana na zakon podnio nakon što je on usvojen u parlamentu u januaru, a predsjednik Makedonije Ðorge Ivanov ga je odbio potpisati i vratio ga je u Sobranje.

Ivanov je ranije više puta ponovio kako je protiv tog zakona, jer smatra da predstavlja prijetnju po unitarni karakter zemlje i krši njen Ustav.

Premijer Zoran Zaev misli suprotno te navodi kako je zakon u skladu s Ustavom i da je kreiran kako bi se unaprijedile neke praktične potrebe građana.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.