Al Thani: Međunarodna zajednica nesposobna suprotstaviti se Izraelu

Katarski emir šejk Tamim bin Hamad Al Thani postavio je pitanje kredibilitet međunarodne zajednice, koja “stoji po strani, u nemogućnosti da preduzme djelotvornu akciju da se suprotstavi kontinuiranoj izraelskoj okupaciji palestinske i arapske zemlje”.

U obraćanju putem videolinka na 75. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, katarski emir je postavio pitanje uloge zemalja i organizacija koje ne poštuju provođenje rezolucija protiv stalne izraelske okupacije palestinskih teritorija i širenja njegovih naselja.

Optužio je Izrael za “flagrantno kršenje međunarodnih rezolucija, dok međunarodna zajednica podržava rješenje konflikta na bazi formiranja dvije države”.

“Međunarodna zajednica stoji po strani, nesposobna da preduzme efektivnu akciju da se suprotstavi izraelskoj kontinuiranoj okupaciji palestinske i arapske zemlje, nametanju zagušujuće opsade pojasu Gaze, (i) širenju politike naseljavanja, između ostalog”, rekao je Al Thani.

“Mir se može postići jedino kada se Izrael u potpunosti posveti rezolucijama koje su prihvatile i arapske zemlje i na kojima se bazira Arapska mirovna inicijativa”, dodao je.

‘Prisiliti Izrael na deblokadu Gaze’ 

Arapska mirovna inicijativa je plan koji je iznijela Saudijska Arabija 2002. godine, a koja poziva na normalizaciju odnosa s Izraelom u zamjenu za okončanje okupacije palestinskih teritorija, uspostavljanje palestinske države u granicama iz 1967. godine i s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, kao i pravedno rješenje za palestinske izbjeglice.

Vladar Katara je rekao da Izrael pokušava “zaobići te parametre” te je dodao da nikakav angažman koji ne uzima u obzir ove faktore “neće dovesti do mira”.

“Neuspjeh u pronalaženju rješenja za palestinsko pitanje, nastavak uspostavljanja izraelskih naselja, provođenje sile na terenu bez odvraćanja, to je ono što dovodi u pitanje vjerodostojnost međunarodne zajednice i njenih institucija”, kazao je Al Thani.

Pozvao je međunarodnu zajednicu, naročito Vijeće sigurnosti UN-a, da preuzme svoju zakonsku odgovornost i “prisili Izrael na okončanje blokade Pojasa Gaze, na povratak kredibilnim mirovnim pregovorima baziranim na međunarodnim rezolucijama, a ne na sili”.

Izvor: Al Jazeera