Al Jazeera pokrenula portal za kinesku publiku

Projekat je nadzirao donedavni šef ureda Al Jazeere u Pekingu Ezzat Shahrour, koji je preminuo 23. decembra (Printscreen)

Al Jazeera je u ponedjeljak pokrenula internetsku stranicu na mandarinskom jeziku za približno 1,4 milijardi Kineza.

Projekat, koji je prvi svoje vrste koji je napravila arapska medijska kuća, dio je Al Jazeerine strategije povezivanja s kineskim publikama i izgradnja na uspjesima njenog sadržaja na popularnim platformama društvenih kineskih mreža Weibo, Meipai and WeChat.

“Danas svjedočimo novom uspjehu Al Jazeere u širenju naških usluga velikoj kineskoj publici”, kazao je vršitelj dužnosti generalnog direktora Medijske mreže Al Jazeera Mostefa Souag.

“S pokretanjem Al Jazeerine stranice na mandarinskom jeziku, nastavljamo sa širenjem globalnog pružanja informacija s jedinstvenim uredničkim sadržajem, kao i izgradnjom veza između kultura i razmjenom informacija.”

Uskoro i na indonežanskom jeziku

Projekat je nadzirao donedavni šef ureda Al Jazeere u Pekingu Ezzat Shahrour, koji je preminuo 23. decembra.

Yaser Bishr, izvršni direktor digitalnog odjela Al Jazeera, ističe kako će novi portal “djelovati kao put za više od 700 miliona korisnika interneta u Kini za promociju vrijednosti tolerancije, poštivanja, prava i sloboda, uz poštovanje profesionalnih principa”.

Al Jazeera je 1996. godine pokrenula kanal na arapskom jeziku, deset godina kasnije je napravila kanal na engleskom jeziku, dok je Al Jazeera Balkans lansirana 2011. godine.

Planirano je da u narednim danima počne s radom i portal na indonežanskom jeziku.

Izvor: Al Jazeera