Aktivistkinja Ne davimo Beograd napadnuta na dodjeli nagrada za doprinos feminizmu

Napad na Kseniju Radovanovic se desio na javnom dešavanju, uz veliki broj svjedoka, naveli su iz Inicijative (Screenshot / YouTube)

Aktivistkinja inicijative Ne davimo Beograd Ksenija Radovanović fizički je napadnuta na dodeli BeFem priznanja za doprinos feminizmu za 2018. godinu kada je jedan gost na dodeli nagrada vređao, a potom i udario.

U saopštenju te Inicijative se navodi da se incident dogodio u Kulturnom centru Grad, da je prijavljen obezbeđenju i policiji, koja je izašla na lice mesta.

“Kako se incident desio na javnom dešavanju, uz veliki broj svedoka, očekujemo da napadač bude pronađen u najskorijem roku”, naveli su iz inicijative.

Dodaje se da je Inicijativa užasnuta što se taj incident dogodio na događaju koji propagira solidarno, ravnopravno i nenasilno društvo, bez straha i osude.

Svakodnevno nasilje nad ženama

“Koliko je borba za ženska prava stvarna, a nasilje koje žene svakodnevno trpe sveprisutno, možda najbolje govori činjenica da je naša aktivistkinja napadnuta baš na Dan žena, osmi mart. Samo par sati ranije, Ksenija se nalazila na pozornici na kojoj je, zajedno sa ostalim članicama inicijative Ne davimo Beograd, primila nagradu za ‘Podršku feminističkim politikama'”, piše u saopštenju.

Dodaje se da ih takvi napadi i incidenti neće obeshrabriti i uplašiti, već “zbližiti i ujediniti u odlučnoj zajedničkoj borbi za ravnopravno i solidarno društvo”.

Ksenija Radovanović je na svom Facebook profilu u nedelju napisala da “ima simbolike” u tome što je muškarac koji joj je “dodelio udarac u glavu na 8. mart i tokom proslave priznanja feminističkoj borbi, to učinio otvorenim dlanom a ne pesnicom”.

“Ženama koje ne trpe uvrede i nasrtaje na telo, i istim se usprotive, namenjeni su vaspitni šamari nakon kojih su prepuštene institucijama koje procenjuju da li je bilo dovoljno jako, da li je bolelo i da li je vidljivo spolja ili “samo” boli iznutra”, napisala je Radovanović.

LSV osudila napad

“U ima svih nas koje smo doživele nasilje i u ime svih nas koje potiskujemo sebe iz straha da ćemo ga doživeti – neće vam proći! Ni vama, ni vašim pomagačima. Još jače. Još prkosnije”, poručila je aktivistkinja Inicijative Ne davimo Beograd, zahvalivši se na brizi i podršci.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je od državnih organa da hitno reaguju i privedu napadača na Kseniju Radovanović.

Portparol LSV Aleksandar Marton naveo je u pisanoj izjavi da su 8. marta svi govorili o pravima žena, a da je istog dana napadnuta osoba koja se snažno zalaže za istinske vrednosti tolerantnog društva.

“Napad na Kseniju Radovanović alarm je za državne organe da hitno reaguju i počinioca privedu licu pravde”, naveo je Marton, a preneo LSV.

Izvor: Agencije