Aktivisti: U Siriji u zračnim napadima poginulo 16 osoba

Sirija, Vojnici
Vlada je saopćila da je Kafranbel zauzet nakon žestokih borbi s pobunjenicima povezanim s Al-Kaidom (Reuters)

Najmanje 16 osoba poginulo je u utorak u zračnim napadima na sjeverozapadu Sirije, koji je pod kontrolom pobunjenika, uključujući dva učenika i dva nastavnika, izjavili su oporbeni aktivisti.

Vladine snage su u međuvremenu zauzele grad Kafranbel, koji se smatra simbolom ustanka protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, prenosi Tanjug.

Kafranbel je bio glavni grad koji je držala oporba koji je privukao pažnju u ranim godinama sirijskog sukoba, zbog antivladinih prosvjeda koji su uključivali šaljive transparente na engleskom jeziku koje su nosili demonstranti, javlja AP.

Nošenje transparenata je pokrenuo antivladin novinar Raed Fares, koji je ubijen zajedno sa svojim prijateljem Hammoudom al-Juneidom u studenom 2018. godine.

Bombardiranje iz zraka i sa zemlje

Fares je bio oštar kritičar pobunjenika, koji kontroliraju veći dio Idliba.

Vlada je putem svojih vojnih medija priopćila da je Kafranbel zauzet kasno u utorak, nakon žestokih borbi s pobunjenicima povezanim s mrežom Al-Kaida.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), sa sjedištem u Londonu, priopćio je da su vladine snage zauzele grad nakon bombardiranja iz zraka i sa zemlje.

Izvor: Agencije