Oglasi

Ako Srbija i Kosovo dogovore razmjenu teritorija, Crna Gora će to podržati

Crnogorski šef diplomatije kaže da Crna Gora ima rezerve prema ideji o razmjeni teritorija u regionu, ali da će poštovati odluku Beograda i Prištine.
Crna Gora podržava BiH u svim fazama stabilizacije i evropskog puta, kaže DarmanovićEPA

Crnogorski ministar inostranih poslova Srdjan Darmanović izjavio je da Crna Gora ima rezerve prema ideji o razmeni teritorija u regionu, ali da će u slučaju da se Srbija i Kosovo dogovore, poštovati njihovu odluku.

"Podržavali smo svaki dijalog Srbije i Kosova. I ovaj sadašnji koji je u izvesnom zastoju. Mi smo imali svoje rezerve prema principu rešavanja problema koji je bio zasnovan na razmeni teritorija, mada ukoliko se dve zemlje slože, mi samo možemo to da pozdravimo. Ali, znajući zapadni Balkan, imali smo izvesne zadrške oko toga", rekao je on za Glas Amerike (VOA).

Kada je reč o Bosni i Hercegovini, on je rekao da sada treba biti strpljiv i uporan i dodao da Crna Gora podržava tu zemlju u svim fazama stabilizacije i evropskog puta.

Darmanović je rekao i da je izuzetna vest za region potpisivanje protokola o pristupanju Makedonije NATO-u.

Ruski utjecaj na Zapadnom Balkanu

"Makedonija je time sebi otvorila put direktno u NATO i perspektivu prema Evropskoj uniji što dodatno stabilizuje region i mi smo ih u tom procesu podržavali koliko smo mogli", rekao je on.

On je kazao i da Evropska unija mora da bude aktivna ako hoće da Zapadni Balkan postane deo Evrope.

"Rusija se ne deklariše otvoreno protiv evropskih integracija u regionu, ali ja mislim da je Evropska unija jedna od stvarnih meta ruske spoljne politike, jer je to jedna geopolitička borba u kojoj ne znači da zemlje ne saradjuju, ekonomski pogotovo", rekao je on.

On je dodao da se Rusija ne protivi aktivno evropskim integracijama zemalja Balkana, ali se bori za svoj uticaj u svakoj od njih na razne načine, ekonomski, hibridnim ratom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.