AI: Mučenje zatvorenika u Obali Slonovače

Organizacija tvrdi da su neki zatvorenici pušteni na slobodu nakon što su vojnicima platili otkup (Reuters)

Više od 200 osoba, među kojim su i pristalice bivšeg predsjednika Laurenta Gbagboa, zatvoreno je i mučeno u Obali Slonovače, saopćio je u petak Amnesty International i pozvao šefa države Alassanea Ouattaru da održi obećanje o poštivanju ljudskih prava.

“Više od 200 osoba, među kojim su pripadnici Narodnog fronta Obale Slonovače, stranke bivšeg predsjednika Laurenta Gbagboa, zatvarani su i mučeni, a neki su još iza rešetaka”, navodi se u saopćenju nevladine organizacije, čija se misija vratila nakon mjesec dana provedenih u ovoj zemlji.

“Mogli smo se susresti s desecima zatvorenika koji su nam ispričali kako su mučeni strujom i paljenjem, a dvije osobe su bile žrtve seksualnog nasilja”, izjavio je Gaetan Mootoo, navodi se u tekstu.

“Neki su zatvorenici pušteni na slobodu nakon što su pripadnicima vojske platili otkup”, izvijestila je organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Prioritet Vlade

“Iako se Vlada Obale Slonovače suočava s valom napada, plašimo se da zatvaranja i represija, koji su u toku, ne proizlaze iz želje za osvetom”, naglasio je Mootoo.

“Više od 18 mjeseci nakon hapšenja Laurenta Gbagboa u aprilu 2011, vrijeme je da predsjednik Alasane Ouattara izvrši obećanja i stavi poštivanje ljudskih prava na vrh prioriteta svoje Vlade”, zaključio je on.

Režim se od augusta suočava s valom oružanih napada, posebno u Abidžanu, koji su doveli do porasta napetosti nakon što je završila postizborna kriza od decembra 2010. do aprila 2011, za vrijeme koje je ubijeno 3.000 ljudi.

Vlast ove napade pripisuje ljudima vjernim bivšem predsjedniku, što opozicija demantira.

Izvor: Agencije