AI: Izraelski špijunski softver korišten za nadgledanje novinara

Izraelska kompanija specijalizirana za računarsku špijunažu proizvodi softver koji omogućava ne samo pristup podacima sa pametnog telefona, već́ i da kontrolira kameru ili mikrofon (EPA)

Međunarodna organizacija Amnesty International (AI) saopćila je da je sporni špijunski softver izraelske kompanije NSO upotrijebljen u januaru za špijuniranje jednog marokanskog novinara.

Izraelska kompanija specijalizirana za računarsku špijunažu, posebno proizvodi softver Pegasus koji omogućava ne samo pristup podacima sa pametnog telefona, već́ i da kontrolira kameru ili mikrofon, prenosi Beta.

Prema navodima AI-a, marokanske vlasti su koristile taj softver kako bi špijunirale telefon novinara Omara Radija.

‘Nezakonito špijuniranje’

Izraelska kompanija navela je da je “duboko uznemirena” navodima međunarodne organizacije.

“Jasno je da ne možemo da vjerujemo kompaniji NSO. I ako postoje pokušaji poboljšanja imidža kompanije putem kampanje za odnose sa javnošću, njeni softveri omogućavaju nezakonito špijuniranje novinara Omara Radija”, navela je predstavnica Amnesty Internationala Danna Ingleton.

Izraelska firma je navela da ne može da komentira veze koje bi imala sa marokanskim vlastima i dodala će biti otvorena istraga o tom slučaju.

Izvor: Agencije