AI: Egipat pokušao prikriti vijesti o stradanju demonstanata

U protestima u Egiptu je od 23. do 26. januara ove godine poginulo najmanje 27 osoba (EPA)

Amnesti International optužuje egipatske vlasti da su pokušale prikriti informacije da je tokom prošlosedmičnih protesta u okviru obilježavanja četvrte godišnjice 25. januarske revolucije ubijeno više od 20 osoba, javlja Anadolija. 

Iz Amnesty Internationala tvrde da za to imaju valjane dokaze, a ranije su saopćili da je u protestima u Egiptu od 23. do 26. januara ove godine poginulo najmanje 27 osoba.

U saopćenju se navodi da su egipatski tužioci svjedocima incidenata prijetili hapšenjem, a da su snage sigurnosti u neslužbenim centrima privele više od 500 demonstranata, među kojima i dva invalida i više maloljetnika.

Brojne prijetnje

Zamjenica direktora Amnesty Internationala za Bliski istok i sjevernu Afriku Hassiba Hadj Sahraoui tvrdi da postoje dokazi da egipatski zvaničnici nisu samo koristili prekomjernu i nepotrebnu silu, već i radili na zataškivanju nasilja koje su počinili pripadnici snaga sigurnosti.

Podsjetivši i na nedavne bombaške napade u regiji Sinaja, Sahranoui je kazala da je mnogo pokazatelja da u Egiptu postoje brojne prijetnje sigurnosti.

“U periodu kada bi se egipatski zvaničnici trebali baviti jačanjem sigurnosti, oni krše ljudska prava i nepoštuju svoje međunarodne obaveze. Svaka osoba ima pravo da mirno protestira i izražava svoje mišljenje, a da za to ne bude uhapšena ili žrtva nasilja državnog aparata“, kazala je Sahranoui.

Izvor: Agencije