Oglasi

Ahmeti: Nuđena mi je podjela Makedonije, ali sam odbio

Šef DUI-ja kaže da je odbio ponudu čelnika velikih stranaka jer bi podjela bila štetna i za Albance i za Makedonce.
Ali AhmetiAhmeti kaže da je makedonskim političarima rekao da je država njegova, koliko je i njihovaAl Jazeera - Arhiva

Čelnik albanske vladajuće stranke u Sjevernoj Makedoniji DUI, Ali Ahmeti, izjavio je da mu je u prošlosti bila nuđena podjela Makedonije po etničkim linijama, ali da ju je, kako kaže, ekspresno odbio, prenosi Tanjug.

Skopski portal Plusinfo piše da je Ahmeti istaknuo da bi svaka podjela Sjeverne Makedonije bila štetna i za Albance i za Makedonce u toj zemlji.

"Imao sam ponudu čelnika veliki političkih stranaka za podjelu Makedonije, ali sam odmah odbio tu ponudu. Jer svaka podjela ove zemlje bi bila štetna. Vrlo štetna za Albance, ali i za Makedonce", naglasio je Ahmeti u intervjuu za ABC News, kako prenosi Tanjug.

'Postigli smo ciljeve'

Rekao je i da nije moguće dijeliti neke stvari "nožem" i da bi, da se dogodilo, to utjecalo na kreiranje novih manjina i u Albaniji i u Makedoniji, "što bi otvorilo nove rane".

"Mi nismo prihvatili podjelu Makedonije. Ja sam i makedonskim političarima rekao da je ova država moja, koliko je i njihova. Želim da imamo naše simbole i jezik i mi smo postigli te ciljeve. Imamo Sveučilište, jezik u Sobranju i u institucijama, kao i naše simbole", zaključio je Ahmeti, prenosi agencija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.