Afrika se nada novom kralju strijelaca

Drogba, sa 56 golova u 89 nastupa za Obalu Slonovače, bio je nezaustavljiv na reprezentativnom nivou (Reuters)

Afrika čeka da kruniše novog kralja strijelaca ovog kontinenta na Kupu nacija koji bi trebao naslijediti Didiera Drogbu, kojem je ovo vjerovatno posljednji nastup na afričkom prvenstvu, te Samuela Eto'oa, koji ponovno propušta ovo takmičenje.

Lista potencijalnih nasljednika ovog dvojca koji bi se mogli pojaviti na ovomjesečnom turniru u Južnoj Africi je veoma kratka, ali uvijek postoji nada da će se makar jedna „mašina za golove“ pojaviti u jednom od 16 timova koji se takmiče.

Drogba, sa 56 golova u 89 nastupa za Obalu Slonovače, bio je nezaustavljiv na reprezentativnom nivou, dok Eto'o drži rekord sa najviše postignutih pogodaka na Afričkim Kupovima nacija – 18 u šest nastupa.

Međutim, njegove nade da će postići još poneki pale su u vodu, jer se njegov Kamerun nije uspio kvalificirati na posljednja dva izdanja prvenstva.

Iako imaju širok put za napredak, izazivači ovog dvojca u posljednjim godinama nisu previše efikasni. Najbolji strijelci proteklog Kupa nacija, njih čak sedam, postiglo je po samo tri gola.

Šesnaest golova Bonyja

Drogba, zambijski par Chris Katongo i Emmanuel Mayuka, Cheick Tidiane Diabate iz Malija i Manucho iz Angole pojavit će se i na ovogodišnjem turniru, koji počinje naredne subote u Johannesburgu.

No, više je vjerovatno da će se nova senzacija pojaviti odakle se najmanje ljudi nadaju.

Wilfried Bony iz Obale Slonovače je već okarakteriziran kao „novi Drogba“ i, ako dobije prednost u sastavu u odnosu na Salomona Kalou ili Gervinha, koji imaju problema sa formom, mogao bi opravdati poređenje, naročito kada se uzmu u obzir njegove igre na klupskom nivou.

Sa 16 golova u 18 nastupa za Vitesse ove sezone, najbolji je strijelac holandskog prvenstva i jedini je Afrikanac koji vodi listu strijelaca u nekom većem takmičenju.

U sastav „Slonova“ vratio se Lancina Traore, nakon što je za ruski Anži iz Mahačkale postigao devet golova, jedan više od velike nade nigerijskog nogometa Ahmeda Muse, koji je u osam navrata savladao golmane protivnika njegovog CSKA iz Moskve.

Povratak povrijeđenih

Manucho, koji je zakratko bio meta Manchester Uniteda, upisao je šest golova za španski Real Valladolid, uključujući dva protiv Real Madrida, ali često ne igra u skladu sa svojim potencijalom.

Branitelj naslova Zambija se nada da će oporavljeni Jacob Mulenga biti raspoložen protiv rivalskih golmana, dok se domaći Južnoafrikanci uzdaju u Katlega Mphelu, najboljeg strijelca domaćeg prvenstva u protekle tri sezone, ali i on se tek vratio nakon šestomjesečne pauze zbog operacije koljena.

Najveće šanse ima onaj koji se već dokazao na klupskom nivou. Tottenhamov Emmanuel Adebayor je često bio u sjenci Drogbe i Eto'oa, ali kad je imao priliku da istupi – upuštao se u vanterenske sukobe zbog kojih je ispaštao i on i njegov Togo.

Izvor: Agencije