Afričke snage se pomjeraju ka centru Malija

Afričke snage Ujedinjenih naroda počele su da se pomjeraju ka centralnom dijelu Malija, saopćio je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius, prenosi Tanjug.

Prvi vojnici afričke misije UN-a, čiji je cilj da zamijeni francusku misiju, “već su počeli da se pomjeraju ka centralnim gradovima”, kazao je Fabius i dodao da se ova misija “razmješta brže nego što se očekivalo”.

Hiljadu vojnika iz zapadnih afričkih država i Čada već su stigli u Mali, koji je prepolovljen još od aprila prošle godine, rekao je francuski ministar.

“Afrička misija se razmješta brže nego što se očekivalo, uprkos brojnim logističkim poteškoćama, tako da moram naglasiiti veliki trud naših afričkih prijatelja”, izjavio je Fabius.

Jedan malijski zvaničnik odbrane kazao je da je 160 vojnika iz Burkine Faso stiglo u Markalu, 270 km sjeverno od prijestolnice Bamaka, kako bi “preuzeli štafetu od Francuza”, koji čuvaju strateški most na rijeci Niger, prenosi AP.

“Oni su već na licu mjesta i mogu krenuti ka Nionu i Diabalyju”, dva grada dalje na sjeveru, kazao je ovaj izvor, dodajući da su “poslije Francuza, na terenu Afrikanci”.

Jača misija

Ujedinjeni narodi su dozvolili razmještanje 3.300 vojnika pod okriljem ECOWAS-a (Grupe 15 zemalja zapadne Afrike), ali miješanje Čada koji je dao blizu 2.000 vojnika znači da će ova misija biti mnogo jača, naglašava AP.

Otprilike dvije sedmice nakon što je Francuska krenula u pomoć Maliju, kako bi zaustavila napredovanje pobunjenika ka Bamaku, pojavili su se izvještaji o strahotama koje su počinili vojnici Malija, pa rastu strahovanja od napada među etničkim zajednicama bijele puti, podsjeća američka agencija.

Međunarodna federacija za zaštitu ljudskih prava (FIDH) navodi da je u gradu Sevareu, u centralnom dijelu zemlje, pogubljeno najmanje 11 osoba u jednom vojnom logoru, kao i da je skoro 20 ljudi pogubljeno u istoj oblasti.

U Nionu su malijski vojnici pogubili dva Tuarega, navodi ova federacija i poziva na hitnu nezavisnu istragu kako bi se “utvrdila skala zloupotreba i kaznili počinioci”.

Pogubljenja Tuarega

Sa svoje strane, Human Rights Watch je saopćio da su istražitelji ove organizacije razgovarali sa očevicima koji su vidjeli pogubljenje dva Tuarega u selu Siribala pored Niona. Saopćio je i to kako “posjeduje vjerodostojnu informaciju” o tome da su vojnici seksualno zlostavljali žene u selu blizu Sevarea i pozvao Vladu Malija da hitno istraži ove incidente.

Francuski ministar vanjskih poslova Fabius je rekao: “Ne možemo prihvatiti nijedno kršenje ljudskih prava.”

“Međunarodna zajednica će se suočiti sa veoma ozbiljnom situacijom ukoliko se interventne snage poistovjete sa zločinima.”

Francuska je do sada razmjestila 2.300 vojnika u Maliju, njenoj bivšoj koloniji.

Italija, Njemačka, Belgija, Velika Britanija, Kanada, Danska, Holandija, Španija i Ujedinjeni Arapski Emirati, također, daju svoje avione i helikoptere da pomognu prebacivanje afričkih i francuskih vojnika.

Izvor: Agencije