Africi prijeti širenje hepatitisa E

Ebola odnosi nove žrtve u Zapadnoj Africi. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, umrlo je 1.229 ljudi.

Broj zaraženih virusom porastao je na 2.240. Istovremeno, afričkim zemljama prijeti nova opasnost – moguća epidemija hepatitisa E.  

Al Jazeerina ekipa posjetila je bolnicu u nigerijskom gradu Lagosu, u kojoj su uvedene posebne mjere opreza.

Osim natpisa koji upozoravaju kako je riječ o području visokog rizika, potrebno je dezinficirati ruke, a potom i obuću. Procedura je ista i pri odlasku.

“Izolacijsko odjeljenje je od posebnog značaja. Morate shvatiti, iako je neko specijalizirao njegu bolesnika, u slučajevima ebole protokoli su posebni. Jedan od osnovnih je omogućiti sigurnost osobama koje će se brinuti o oboljelima, jer i najmanja greška može dovesti do infekcije, a to ne želimo”, kaže Jide Idris, državni povjerenik za zdravlje u Lagosu.

Eksperimentalni lijek

Neki su pacijenti primili dobre vijesti.

“Četiri osobe će biti otpuštene, jer već tri dana nemaju simptome. Pregledali smo ih i negativni su na prisustvo virusa”, dodaje Idris.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava kako u Zapadnoj Africi raste broj smrtnih slučajeva od posljedica ovog oboljenja.

Život se na ulicama odvija normalno, dok vlasti pokušavaju držati pod kontrolom širenje virusa.

U Nigeriji se liječenje oboljelih provodi prema istim standardima, kao i kod prve epidemije ebole 1976. godine. Vlasti te zemlje tražile su i eksperimentalni lijek.

“Znate kako, eksperimentalni lijek nije u standardnom protokolu Svjetske zdravstvene organizacije. Lijek protiv ebole ne postoji, a mi se držimo standardnog liječenja – nadoknada tekućine i elektrolita, dijeta i intenzivna njega”, izjavio je Onyebuchi Chukwu, ministar zdravlja Nigerije.

‘Tihi ubica’

Ljekari u Senegalu, istovremeno se bore protiv širenja virusa hepatitisa E.

Uzorci se šalju u laboratoriju u Dakar, koja je 800 kilometara daleko. Za neke pacijente, rezultati bi mogli stići prekasno.

“Širenje hepatitisa počelo je onda kada smo saznali za ebolu. Oba su virusa veoma opasna, a pažnja se posvećuje samo jednom. Pokušavamo se boriti protiv virusa kako najbolje umijemo”, kazao je Habib Ndeaye, šef odjeljenja bolnice u Senegalu.

Dosad je u ovoj bolnici od ove vrste hepatitisa umrlo 19 trudnica. Stotine ili čak hiljade osoba mogle bi biti zaražene.

Svjetska zdravstvena organizacija nazvala ga je afričkim “tihim ubicom”, od čijih je posljedica samo prošle godine podleglo više od milion osoba.

Izvor: Al Jazeera