Afganistan: U napadima talibana poginulo 20 pripadnika snaga sigurnosti

Talibani su tokom vikenda odbili pregovarati s timom koji je objavila afganistanska vlada (AP)

U napadima koje su talibani izveli u afganistanskim pokrajinama Takhar i Zabul poginulo je najmanje 20 pripadnika snaga sigurnosti, javlja agencija Anadolija.

Glasnogovornik policije u Takharu Halil Esir saopćio je da su talibani izveli napad u distriktu Khwaja Ghar u Takharu.

Dodao je da je u napadu poginulo 14 pripadnika snaga sigurnosti i civil, a ranjena su petorica pripadnika snaga sigurnosti.

Dodatne jedinice poslane su na to područje. 

S druge strane, Ministarstvo odbrane Afganistana saopćilo je da su u napadu izvedenom na vojni punkt u Argahandabu, u Zabulu, poginula šestorica pripadnika snaga sigurnosti.

Talibani nisu uputili saopćenje

Talibani ne žele pregovarati s timom afganistanske vlade.

Tokom vikenda odbili su pregovarati s timom koji je objavila afganistanska vlada, izjavio je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid, što je potencijalni korak unazad u mirovnom procesu.

Mujahid je rekao da talibani neće pregovarati s timom koji nije izabran na način da uključuje “sve afganistanske frakcije”, prenijela je Hina.

Vlada je u četvrtak objavila sastav svog pregovaračkog tima, koji je posebni američki predstavnik Zalmay Khalilzad nazvao “uključivim”.

Sjedinjene Američke Države potpisale su s talibanima u februaru dogovor o povlačenju snaga, ali napredak prema pregovorima između talibana i Vlade ne vidi se.

Razlog tome je svađa među afganistanskim političarima, kao i neslaganje između talibana i Vlade o puštanju zatvorenika i mogućeg primirja kao preduvjeta pregovora.

Mujahid je rekao kako je činjenica da je Vlada sama objavila tim “kršenje” dogovora talibana i Washingtona te da se nisu sve strane složile s tim timom.

Dvojica ‘legitimnih vođa’

“Kako bi bio postignut istinski i trajni mir, o objavljenom timu moraju se dogovoriti sve strane u Afganistanu”, rekao je on.

Najiya Anwari, glasnogovornica Ministarstva za mirovna pitanja, rekla je da je “ovaj tim okupljen nakon širokih konsultacija sa svim različitim slojevima afganistanskog društva”.

I afganistanski predsjednik Ashraf Ghani i njegov politički protivnik Abdullah Abdullah smatraju se legitimnim vođom Afganistana nakon spornih izbora u septembru.

Zbog toga je bio zaustavljen izbor pregovaračkog tima koji će predstavljati Vladu u pregovorima s talibanima.

Abdullah još nije rekao hoće li dati podršku najavljenom timu.

Izvor: Agencije