Afganistan oslobađa tri talibana u zamjenu za profesore

Ashraf Ghani: Puštanje talibanskih boraca je teška odluka, napravljena u 'interesu afganistanskog naroda' (AP)

Vlada Afganistana oslobodit će tri visokopozicionirane talibanske ličnosti u zamjenu za profesore iz Sjedinjenih Američkih Država i Australije, koji su oteti prije skoro tri godine, objavio je u utorak ured afganistanskog predsjednika Ashraf Ghani.

Dva muškarca – Amerikanac identificiran kao Kevin King i Australac identificiran kao Timothy Weeks – oteti su u prijestolnici Kabulu, ispred Američkog univerziteta, 2016. godine, prenosi Al Jazeera English, pozivajući se na agencije.

“Odlučili smo uvjetno osloboditi tri talibana zatvorenika, koji su uhapšeni van države, uz pomoć naših međunarodnih partnera i koji su neko vrijeme zatvoreni u zatvoru Bagram”, naveo je lider Afganistana.

Ghani je naveo, prilikom TV obraćanja uživo, kako je puštanje talibanskih boraca, povezanih sa zloglasnom Mrežom Haqqani, teška odluka napravljena u “interesu afganistanskog naroda”.

Predsjednik Afganistana je naveo kako se tri talibanska lidera – Anas Haqqani, Haji Mali Khan i Hafiz Rashid – puštaju “uvjetno u razmjenu” za dva profesora.

Donald Trump otkazao pregovore

Haqqani, čiji je stariji brat zamjenik lidera talibana i prvi čovjek Mreže Haqqani (ogranka talibana), uhvaćen je 2014. godine.

Ghani nije govorio o sudbini zapadnjačkih talaca i nije jasno kazao gdje i kada će biti pušteni, ali je istakao kako “njihovo zdravlje opada tokom pritvora kod terorista”.

Afganistanski lider je dodao kako će puštanje dva profesora “otvoriti put” početku nezvaničnih direktnih razgovora njegove Vlade i talibana, koji su dugo odbijali pregovarati s Ghanijevom administracijom.

Talibani, koji vode oružanu pobunu nakon što su svrgnuti sa vlasti invazijom koju je poveo SAD 2001. godine, imali su seriju razgovora s američkim predstavnicima u katarskoj prijestolnici Dohi.

Dvije strane su bili blizu mirovnog dogovora u septembru, kada je američki predsjednik Donald Trump otkazao pregovore, nakon ubistva američkog vojnika u talibanskom napadu.

Izvor: Agencije