Afera ‘Snimak’: DF traži ostavku tužiteljke

Filip Vujanović očekuje provjeru svih detalja afere 'Snimak' (www.predsjednik.me)

Demokratski front (DF) saopćio je u srijedu da je stav Tužilaštva Crne Gore da nema kršenja zakona u slučaju afere “Snimak” skandalozan, zbog čega će taj opozicioni savez inistirati na ostavci vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić.

Tužilaštvo je prethodno saopćilo da je izvršilo analizu audio snimka sjednice Savjeta za sprovođenje izbornog programa Demokratske partije socijalista (DPS) i ocijenilo da nijedan učesnik sastanka nije prekršio zakon.

Podgorički Dan objavio je ranije u nekoliko nastavaka transkripte sa sastanka rukovodstva DPS-a od 30. juna prošle godine, na kome je dogovarano da se novcem iz budžeta osigura zapošljavanje isključivo članova i simpatizera te stranke, kako bi se osiguralo što više glasova na parlamentarnim izborima, koji su održani 14. oktobra.

Predsjedništvo DF-a je ocijenilo da stav Tužilstva kako u zloupotrebi državnih resursa i funkcionerskih položaja tokom zapošljavanja nema nezakonitih radnji, predstavlja skandal.

U saopćenju DF-a se ističe da je Tužilaštvo svojim stavom postalo partijski organ DPS-a i stub režimske odbrane.

Afera “Snimak”, koju minulih dana razotkrivaju podgorički mediji, ružno je lice izvršne vlasti u Crnoj Gori i dokaz da su svi izborni procesi održani do sada pod dokazanom sumnjom neregularnosti, navodi se u saopćenju.

DF je poručio da zbog toga ta koalicija ubuduće neće učestvovati u radu Ustavnog odbora, koji priprema izmene najvišeg pravnog akta u oblasti pravosuđa.

Dodaje se da će lider DF-a Miodrag Lekić inicirati sastanak rukovodstva parlamentarne opozicije. kako bi se, kako se navodi, na širokoj platformi odgovorilo Vladi i uzurpiranim državnim institucijama.

Provjeriti detalje

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović očekuje provjeru svih detalja afere “Snimak”.

Ustavni sud je nedavno odlučio da se Vujanović može po treći put kandidirati za predsjednika Crne Gore.

Vujanović poriče da je Ustavni sud partijski jer u njemu, kako kaže, sjede doskorašnji stranački funkcioneri i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti.

On tvrdi da ga to što je neko bio u izvršnoj vlasti ne diskreditira da bude sudija Ustavnog suda.

Vujanović, koji je aktuelni predsjednički kandidat najutjecajnije vladajuće stranke DPS, ali i pravnik po obrazovanju, kaže da je privržen punom poštovanju dviju vrijednosti – jednakosti građana i afirmaciji pravne države.

“Jednakost građana znači da se oni moraju jednako tretirati bez obzira na razlike u naciji, vjeri, političkom stavu i partijskoj pripadnosti. U svemu, pa i u zapošljavanju i biračkom pravu. Afirmacija pravne države znači da je zakon jednak za sve i da niko ne može biti iznad zakona”, rekao je Vujanović za podgorički Dan.

On je ukazao i da DPS, čiji je on potpredsjednik, tvrdi da dijeli ove vrijednosti i da se mogu izvršiti sve provjere.

“Provjere kojima bi se došlo do pune istine. Radovalo bi me da se istina što prije utvrdi. Siguran sam da je to interes i vladajuće partije”, rekao je crnogorski predsjednik.

Upitan hoće li tražiti raskid koalicije sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) nakon predsjedničkih izbora, s obzirom na to da neće imati njihovu podršku, Vujanović je odgovorio da to neće učiniti.

“Pošto ću izvjesno pobijediti na izborima i pošto ću dobiti značajan broj glasova te partije, to će biti i njihova pobjeda. Ne smatram da zbog ličnog stava treba raskidati koaliciju”, odgovorio je Vujanović.

Izvor: Agencije