Afera Galenika: Privedenima određeno zadržavanje

Policija je prije nekoliko godina počela istragu o malverzacijama (Al Jazeera)

U Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu počela su saslušanja osam osoba koje su jutros privedene zbog sumnje da su oštetili Galeniku za 75 miliona eura, a njima je određeno zadržavanje do 48 sati, javlja Tanjug.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević je rekao da će Tužilaštvo odluku o daljem vođenju postupka donijeti nakon saslušanja i analize krivične prijave i dokaza.

“Nakon toga ćemo odlučiti da li ima osnova za donošenjem naredbe o sprovođenju istrage”, rekao je Radisavljević.

Rekao je da će potom sudije za prethodni postupak predložiti da se osumnjičenima odredi pritvor ili neka druga mjera.

Akcija Uprave kriminalističke policije provedena je tokom jutra, u saradnji sa poreskom policijom i Tužilaštvom za organizovani kriminal.

Ogromni gubitak

Policija i tužilaštvo su tokom jednogodišnje istrage pronašli da je bilo zloupotrebe službenog položaja prilikom prodaje lijekova i potpisivanja ugovora sa kompanijom Velefarm, čija je imovinska korist “od posla” bila 75 miliona eura.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je na konferenciji za novinare poručio građanima da mogu očekivati dalji rad na slučaju Galenika te da će policija nastojati da otkrije pojedinačnu odgovornost, kao i to gdje je novac završio.

Privedeni se terete da su omogućili Velefarmu da dobije kredit u visini 2,246 miliona eura, koji Velefarm nije mogao da vrati, već je to Galenika u cijelosti preuzela na sebe.

Stefanović je dodao i da je Galenika uputila Velefarmu veću količinu lijekova za koju je on kao sredstvo plaćanja dao mjenice, iako se tada znalo da će veledrogerija ići u likvidaciju i stečaj i da mjenice neće nikada biti naplaćene.

Sporne privatizacije

“Ne smemo da dozvolimo da ljudi budu namagarčeni i da neko odgovara, a da se novac skloni negde sa strane. Trudićemo se da se novac otet od države vrati državi”, rekao je Stefanović.

U septembru prošle godine policija je uhapsila pet osoba osumnjičenih za zloupotrebe u preprodaji lijekova Galenike.

Kako je policija tada navela, postoje osnovi sumnje da su te osobe izvršile više krivičnih djela zloupotrebe položaja odgovornog lica i pranja novca. Prema navodima policije, Galenika je tom prilikom oštećena za 34 miliona eura.

Galenika je nekada bila najveća farmaceutska kuća u Srbiji, ali sada se njeni gubici procjenjuju na 180 miliona eura.

Kako je kazao Stefanović, slučaj Galenika je još jedna od istraga u okviru 24 sporne privatizacije. U tim istragama potvrđene su optužnice za 135 privedenih.

Izvor: Al Jazeera i agencije