Aerodrom poznat po nesrećama dobio zamjenu

Jedan od najopasnijih aerodroma Latinske Amerike uskoro se zatvara. Aerodrom  u glavnom gradu Ekvadora poznat je diljem svijeta jer je prava avantura poletjeti s njegove piste i na nju se spustiti. 

Piloti koji slijeću u glavni grad Ekvadora moraju manevrirati između brda i zgrada i naglo se spuštati prema pisti, kaže reporterka Al Jazeere Mariana Sanchez.

U 53 godine, koliko aerodrom postoji, desilo se petnaestak fatalnih nesreća, u kojima su se avioni rušili u blizini aerodroma, ili klizali sa piste.

Olga Morales izgubila je nekoliko članova porodice kad se avion kompanije Cubana srušio prilikom polijetanja 1998, pri čemu je poginulo 79 osoba.

„Avion nije mogao poletjeti. Dvije kćerke moje rodice i njihovi baka i djed tada su poginuli”, priča Morales.

Ona živi samo nekoliko stotina metara od piste i moli se za svaki avion koji polijeće i slijeće.

Oproštaj od opasnog aerodroma

Tokom polijetanja, pred pilotima je visoka planina, a motori aviona moraju biti u punom pogonu za nagli uspon.

Srećom, ovaj aerodrom, smješten u srcu grada, uskoro se zatvara, a 44 kilometra dalje, izgrađen je novi, koji je upravo otvoren i počinje s radom u četvrtak.

Nova pista je kilometar duža od stare. Smještena je na nadmorskoj visini nižoj za 400 metara, što pomaže radu motora. Slijetanje i polijetanje bit će posebno olakšano većim avionima, javila je Sanchez.

Također, novi aerodrom izgrađen je na ravnom, otvorenom terenu i, samim tim je sigurniji.

„Ima najmoderniju aeronautičku tehnologiju, kao i vrhunsku sigurnosnu opremu u kontrolnom tornju. Više od godinu dana isprobavali smo sisteme i održavali vježbe evakuacije. Sve je prošlo bez problema”, kaže Freddy Eguez, direktor Uprave za aerodrome.

Ovo je dobra vijest za građane Ekvadora, od kojih mnogi dolaze da posljednji put vide polijetanja sa jednog od najopasnijih aerodroma Latinske Amerike.

Izvor: Al Jazeera