Advokati Nasera Orića protiv mjera zabrane

Haški tribunal je 2008. godine oslobodilo Nasera Orića krivice za nesprečavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine (Arhiva)

Lejla Čović, advokatica bivšeg ratnog komandanta Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici Nasera Orića, izjavila je u subotu kako će najvjerovatnije u ponedjeljak biti održano ročište u slučaju Orić, na kojem će se razmatrati mjere zabrane koje su mu u petak predložene u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

“Mi u timu odbrane usprotivit ćemo se mjerama zabrane koje su mu jučer predložene u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Smatramo da nije potrebno da se protiv Orića odrede mjere zabrane, jer je dostupan organima gonjenja u našoj zemlji”, rekla je Čović za agenciju Anadolija.

U ponedjeljak će tužilac iznijeti tačke iz optužnice koje se Oriću stavljaju na teret.

Ratni komandant Armije BiH u Srebrenici je pušten na slobodu u petak navečer, nakon što je ranije istog dana iz Švicarske isporučen Bosni i Hercegovini.

Na prijedlog tužioca, za Orića su zatražene mjere zabrane, koje uključuju ograničenje kretanja i boravka osumnjičenog, zabranu kontakta sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu te periodično javljanje nadležnom policijskom organu.

Pojednostavljena procedura

U slučaju nepoštivanja neke od predloženih mjera zabrane, moguće je pokrenuti prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Federalni ured za pravdu Švicarske u četvrtak je po pojednostavljenoj proceduri odobrio izručenje Orića pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, iako je njegovo izručenje prethodno zatražila i Srbija.

Orić je 10. juna priveden u Švicarskoj, zajedno s načelnikom opštine Srebrenica Ćamilom Durakovićem, koji je nedugo nakon zadržavanja pušten.

Orić je uhapšen na osnovu potjernice koju je za njim, zbog navodnih ratnih zločina na teritoriji Srebrenice 1992. godine, raspisala Srbija 2014. godine.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala 2008. godine oslobodilo je Orića krivice za nesprečavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.

Izvor: Agencije