Advokat: Napadač iz Beča se okrenuo ISIL-u tražeći ‘bolji život’

Napadač je u Islamskoj državi Irak i Levant vidio 'ulaznicu' za nezavisan život, rekao je njegov bivši advokat (EPA)

Mladić koji je u ponedjeljak navečer pucao na ljude koji su sjedili ispred restorana i prolaznike u središtu Beča, u napadu u kojem je ubio četvero i ranio više od 20 ljudi, dolazi iz “normalne porodice”, posvjedočio je u utorak njegov bivši advokat.

Prema vlastitom svjedočenju na suđenju 2019. godine i prema riječima njegovog advokata, napadač je u oružanoj organizaciji Islamska država Irak i Levant (ISIL) vidio “ulaznicu” za neovisan život.

Dvadesetogodišnjeg Kujtima Fejzulaia ubila je policija nakon što je počinio smrtonosni napad u centru Beča.

“Po mom mišljenju, on je bio mladić koji je, na nesreću, došao u kontakt s krivom vrstom prijatelja”, kazao je u utorak njegov bivši advokat Nikolaus Rast, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

‘Želio sam pobjeći od kuće…’

Rođen u Austriji, od roditelja koji su došli iz Sjeverne Makedonije, “on dolazi iz potpuno normalne porodice”, kazao je Rast austrijskoj novinskoj agenciji APA.

Fejzulai i njegov prijatelj bili su prošle godine osuđeni na 22 mjeseca zatvora zbog veza s ISIL-om.

Fejzulai je tada sudu u Beču rekao da se nikada nije osjećao diskriminiranim u Austriji, već da je imao druge motive za putovanje u inozemstvo i pokušaj priključivanja borcima ISIL-a, objavio je u vrijeme suđenja bečki Der Standard.

“Želio sam pobjeći od kuće… Očekivao sam bolji život. Moj vlastiti dom, moju platu”, kazao je tada.

Fejzulai i njegov prijatelj zainteresirali su se za ISIL tokom puberteta, pisao je tada Der Standard.

Fejzulai se radikalizirao u džamiji od početka 2016. godine, kazao je tada sudu.

Njih su dvojica prvo pokušali otputovati u Kabul, no plan je propao kada su otkrili da nemaju potrebnu ulaznu vizu.

U septembru 2018. godine Fejzulai je sam napustio Austriju i otišao u Tursku, u nadi da će se pridružiti ISIL-u u susjednoj Siriji.

Izigrao napore deradikalizacije

Dva dana po dolasku u Tursku uhapšen je i izručen Austriji.

U aprilu prošle godine Fejzulai je osuđen, ali je uvjetno pušten u decembru iste godine.

Po riječima njegovog bivšeg advokata, bio je u kontaktu s nevladinom organizacijom koja se specijalizirala za deradikalizaciju ekstremista.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer kazao je u utorak da je Fejzulai izigrao napore da ga se deradikalizira.

“Terorista je uspio prevariti program deradikalizacije”, rekao je Nehammer i pozvao pravosudne vlasti da preispitaju sistem i mjere za mlade prekršitelje zakona poput Fejzulaija.

Izvor: Agencije