Advent postao turistički hit Zagreba

Počeo je “Advent u Zagrebu”. Na mnogo lokacija u gradu održavaju se razni programi vezani za Božić – od kulturnih do sportskih i gastronomskih.

U idućih će 40 dana, nadaju se turistički radnici, privući desetke tisuća posjetitelja i donijeti dobru zaradu.

Upaljena je prva adventska svijeća, Zrinjevac je zablistao – i božićno raspoloženje u Zagrebu može početi. “Obišao sam svijet, ovo je najljepše na svijetu što sam vidio”, kaže Ivan iz Zagreba.

Na trgovima, u parkovima, na ulicama i u prolazima – Zagreb živi. “Ponuda je super, stvarno ima svega, ovo je najljepše”, kaže Nenad

“Stvarno je lijep grad, božićni ugođaj, prelijepo je”, oduševljen je i Marco, turist iz Italije.

Park postao klizalište

Osim kuhanog vina, mirišu i mnogi drugi domaći specijaliteti.

“Najbolje idu kruščeki s raznim namazima, domaća šunka, namaz od jabuka, celera, hrena. Domaća pašteta od čvaraka, poseban recept domaći i tako”, nabraja poduzetnica Tajana.

A ima i slatkog. “To je dalmatinski specijalitet, male krafnice, fritule. Ima različitih recepata, ovo je od naše bake. Tajni recept? A je”, kaže poduzetnik Igor Ratković.

U radu umjetnika Davora Braha nema tajni. Nakit i suvenire izrađuje pred kupcima. “Lijepo je bit’ ovdje, ima puno ljudi, nadam se da će bit’ i puno posla”, kaže Davor.

Puno je ljudi i na Tomislavcu. Jedan od najvećih i najljepših gradskih parkova pretvoren je u klizalište.

“Ova ledena bajka je tek početak. Bit će tijekom adventa u Zagrebu i ledenih skulptura, održat će se festival božićnih kolača, a na mnogim mjestima u gradu glazbene i druge priredbe. Koncerti će se održavati čak i na balkonima. Advent u Zagrebu postao je, kažu u turističkoj zajednici, vrhunski turistički proizvod”, izvještava reporterka Al Jazeere Martina KIseljak.

Čarolija traje do 10. januara

Prošle godine posjetilo ga je 56.000 posjetitelja i ostvareno je 100.000 noćenja, što je porast u odnosu na godinu prije od 21 posto. Najviše je gostiju bilo iz Italije, BiH i Slovenije

“To se ne događa preko noći, Turistička zajednica sa gradskim uredima, institucijama, ali isto tako i sa privatnim i javnim sektorom, radi na tome već dugi niz godina i moram reći da nas i turistički sektor sjajno u tome prati”, kaže  Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba.

Promet se procjenjuje na 12,5 milijuna eura. Čarolija je počela. I trajat će sve do 10. siječnja.

Izvor: Al Jazeera