Oglasi

Admiral NATO-a podržava formiranje vojske Kosova

Američki admiral James Foggo kaže da transformacija Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku treba biti suverena odluka Kosova.
Kosovo je demokratska zemlja, poručio je James FoggloEPA

Komandant združenih snaga NATO-a u Napulju, admiral James Foggo, koji je nedavno pozvao Kosovo da ne žuri s procesom transformacije Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova, izjavio je u srijedu da o tome "suvereno odlučuje" Kosovo.

On je, nakon razgovora s makedonskom ministaricom odbrane Radmilom Šekerinskom u Skoplju, rekao novinarima da je transformacija Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova "njihova suverena odluka, koja bi trebala biti donijeta u Skupštini" Kosova.

"Kosovo je demokratska zemlja, isto kao i vaša zemlja [Makedonija], baš kao i Srbija. U demokratiji birate svoje predstavnike, koji su tu da donose odluke u vaše ime", kazao je Foggo upitan da komentira najavu da će Kosovo odluku o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku donijeti u petak, 14. decembra, prenijela je agencija MIA.

Prema njegovim riječima, ako bude donijeta takva odluka, to će biti proces, a taj proces bi mogao trajati 10 godina, prenosi Tanjug.

NATO će poštovati odluku Skupštine Kosova

Podsjetio je da je prije desetak dana boravio u Prištini, gdje je prisustvovao svečanoj primopredaji dužnosti general-majora Salvatorea Cuocija i Lorenca D'Adaria.

Tada je pozvao čelnike Kosova da ne žure s donošenjem odluke o tansformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku.

Rekao je, također, da takvom odlukom moraju biti zadovoljne sve strane.

"Obaveza generala D'Adaria je da osigura sigurnost i da garantira slobodu kretanja", rekao je američki admiral i podsjetio da NATO na Kosovu ima 4.000 pripadnika, koji su spremni za svaku odluku koju Skupština Kosova bude donijela.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.