Aco Petrović ponovo na klupi Cedevite

Petrović vodio Cedevitu do završnice Eurokupa gdje je proglašen najboljim trenerom 2011. godine

Selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Aleksandar Aco Petrović novi je trener hrvatskog prvoligaša Cedevite, javljaju hrvatski mediji.

On će na klupi tima iz Sutinskih vrela naslijediti Božidara Maljkovića koji je prije nekoliko dana podnio ostavku.

Sportski direktor Cedevite Matej Mamić je u utorak službeno potvrdio da je dosadašnji trener Maljković podnio ostavku.

„Danas oko 11 sati nazvao me Ivo Nakić, menadžer trenera Maljkovića, i saopćio mi da je trener odustao od daljnjeg angažmana u Cedeviti, što me neugodno iznenadilo, jer iz dosadašnjih razgovora s njim nisam vjerovao da se to može dogoditi. Naravno da sam ga poslije nazvao i u razgovoru s njim vidio sam da jednostavno više nema snage, ni želje da nastavi voditi Cedevitu“, rekao je Mamić.

„Strašno sam ljut, jer smatram da smo, zbog korektnosti našeg odnosa, trebali sjesti i pokušati riješiti stvari. Možda ih ne bi riješili, ali vjerujem da bi pokušao barem malo ublažiti njegove stavove“.

Razlozi ostavke

U medijima se spekuliralo s nekoliko navodnih razloga koji su doveli do ostavke Maljkovića, među kojima su navodno saradnja s vlasnikom Cedevite Emilom Tedeschijem i predsjednikom kluba Mladen Veberom.

U tom kontekstu spominje se priča o slavlju igrača nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, a u tom slavlju najdalje je otišao Marko Tomas, koji je navodno i popio previše, pa ga je Maljković odlučio kazniti.

No, vodeći ljudi Cedevite su se tome suprostavili, što je naljutilo Maljkovića.

Sportski direktor Cedevite istakao je kako ne zna ni za kakav sukob između trenera i uprave kluba, ili trenera i igrača.

Na pitanje da li Maljković odlazi iz političkih razloga, Mamić je kazao: “Odbacujem svaku takvu mogućnost, jer je Maljković izrazito apolitična osoba. On je čovjek koji je dobrodošao u svim krajevima ovdje.”

Maljković je na klupi Cedevite naslijedio upravo Petrovića koji je tim vodio do juna 2011. godine, te doveo tim Final foura Eurovupa, nakon čega je proglašen najboljim trenerom tog takmičenja.

Izvor: Agencije