Abidal dobio dozvolu za povratak na teren

Dio jetre mu je donirao prijatelj iz djetinjstva čije ime nije objavljeno, a sama operacija je trajala devet sati i sve je proteklo bez problema (EPA)

Francuski nogometaš Eric Abidal (33) kojem je u aprilu ove godine transplantirana jetra, dobio je zeleno svjetlo za povratak na teren i već bi se u januaru mogao priključiti prvoj ekipi španske Barcelone, trenutnog lidera Primere.

Abidal je u aprilu obavio transplantaciju jetre i bilo je upitno hoće li uopće nastaviti karijeru.

Tokom augusta je počeo s lakšim vježbama u teretani, a potom je u oktobru odradio visinske pripreme u Pirinejima. Nakon ljekarskog pregleda dobio je dozvolu vratiti se treninzima prve ekipe katalonskog tima.

Abidal je prve probleme s jetrom imao u martu prošle godine, kad mu je dijagnosticiran tumor i tada je prvi put operiran.

Već za šest dana je pušten na kućnu njegu, 20 dana nakon teške operacije počeo je s treninzima, a nakon svega 49 dana oporavka čudesno se vratio na teren – i to u susretu protiv velikog rivala Real Madrida.

Promijenjen život

Te sezone je Barca osvojila Ligu prvaka pobjedom protiv engleskog Manchester Uniteda 3:1, a francuski odbrambeni igrač je dobio čast da prvi podigne pobjednički pokal. Nažalost, opaka bolest se u martu ove godine vratila i Abidal je morao na transplantaciju.

Dio jetre mu je donirao prijatelj iz djetinjstva čije ime nije objavljeno, a sama operacija je trajala devet sati i sve je proteklo bez problema.

„Tumor jetre promijenio mi je život. Prije svega, karakterno. Sve se okrenulo preko noći. I danas, svaki dan drugačije gledam na život. Postoje stvari koje su mi sada prioritet, a prije nisu bile“, izjavio je Abidal nedavno za France Football.

Abidal je u Barcelonu stigao 2007. iz francuskog Lyona, a u dresu katalonskog kluba osvojio je tri naslova prvaka Španije i dvije titule najboljeg u Ligi prvaka.

Izvor: Agencije