Abe obećao rješavanje spora s Rusijom

Abe i Putin su se u novembru dogovorili da ubrzaju pregovore zasnovane na sovjetskom prijedlogu iz 1956, prema kom bi Japanu bila vraćena dva otoka (EPA)

Japanski premijer Shinzo Abe obećao je da će rješavanju teritorijalnog spora s Rusijom oko Kurilskih otoka pristupiti “korak po korak”.

Abe je na okupljanju nekadašnjih stanovnika četiri otoka koje je Sovjetski Savez zauzeo u posljednjim danima Drugog svjetskog rata rekao da je rješavanje spora o Kurilima, koje Japan naziva “Sjevernom teritorijom”, teško ali neophodno, prenosi Beta.

“Nije lako rješavati problem koji opstaje i više od 73 godine od rata. Ipak, moramo time da se bavimo. Imajući u vidu vaša osjećanja prema Sjevernoj teritoriji, odlučni smo da rješavanju teritorijalnog spora pristupimo korak po korak”, izjavio je japanski premijer.

Povratak Kurilskih otoka pod suverenitet Japana je jedan od prioriteta za Abea i njegovu konzervativnu bazu. Spor već sedam decenija sprečava Moskvu i Tokio da potpišu mirovni sporazum i tako formalno okončaju Drugi svjetski rat.

Ubrzanje pregovora

Abe i ruski predsjednik Vladimir Putin su se u novembru dogovorili da ubrzaju pregovore zasnovane na sovjetskom prijedlogu iz 1956. godine, prema kojem bi Japanu bila vraćena dva otoka.

Ta ideja je razljutila ruske nacionaliste, a šef diplomatije Sergej Lavrov je prošlog mjeseca upozorio Japan da početna tačka razgovora mora biti japansko priznanje Kurila kao dijela Rusije.

Japanski premijer je naveo da će se pregovori nastaviti prema smjernicama koje je dogovorio s Putinom da bi se potpisao mirovni sporazum, “dok narodi Japana i Rusije jačaju međusobno povjerenje i prijateljstvo”.

Izvor: Agencije