Abbasov glasnogovornik: Glasanje u UN-u ‘pobjeda za Palestinu’

Vanredna sjednica održana je na zahtjev pojedinih arapskih zemalja i zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom (EPA)

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa pozdravio je kao “pobjedu za Palestinu” ishod glasanja u Generalnoj skupštini UN-a kojim su Sjedinjene Države pozvane da povuku svoju odluku o priznavanju Jerusalema kao prijestolnicu Izraela.

“To glasanje je pobjeda za Palestinu. Nastavit ćemo napore u UN-u i svim međunarodnim forumima u cilju okončanja ove okupacije i uspostavljanja naše palestinske države sa istočnim Jerusalemom kao svojom prijestolnicom”, rekao je Abbasov glasnogovornik Nabil Abu Rudeineh, prenosi Reuters.

Prijetnja SAD-a

Generalna skupština UN-a danas je, na vanrednoj sjednici, sa 128 glasova “za” i devet “protiv” proglasila američko priznavanje Jerusalema kao prijestolnicom Izraela ništavnim.

Suzdržano je ostalo 35 članica, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Prethodno je američka ambasadorka u UN-u Nikki Haley zaprijetila da će Sjedinjene Države “zapamititi dan kada su napadnute u Generalnoj skupštini UN-a samo zato što su ostvarile svoje pravo suverene zemlje”, istakavši da nikakvo glasanje u UN-u neće promijeniti američku odluku o Jerusalemu.

Vanredna sjednica održana je na zahtjev pojedinih arapskih zemalja i zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Izvor: Agencije