Bećirović: Iz SAD-a poručili da su spremni na odlučnije korake u BiH

“Predstavnici američke administracije poručili da će stati uz državu Bosnu i Hercegovinu u bilo kakvom slučaju narušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i stabilnosti u BiH.”

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović u nastavku posjete SAD razgovarao je sa najvišim zvaničnicima Savezne države Maryland.

Ta je savezna država partner BiH u oblasti odbrane. Bećirović ističe da treba nastaviti saradnju Ministarstva odbrane BiH i odbrambenih institucija SAD. U protekle četiri godine Washington je donirao Oružanim snagama BiH 58 višenamjenskih borbenih vozila, a desetine bh. vojnika školovane su do sada u SAD. Bećirović je, sa drugo dvoje članova Predsjedništva u višednevnoj posjeti SAD-u. Ovo je prvi put od 2005. godine da sva tri čalana Predsjedništva BiH zajedno u SAD.

“Predstavnici američke administracije poručili da će stati uz državu Bosnu i Hercegovinu i da u bilo kakvom slučaju narušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma Ustava BiH i stabilnosti u BiH, spremni su i na odlučnije korake ako bude bilo potrebno”, kaže član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Izvor: Al Jazeera