Godišnjica ‘Dobrovoljačke’: Dva odavanja počasti i polaganje cvijeća

Obilježavanje je proteklo bez incidenata, ali su ga osiguravale brojne policijske snage, javlja Al Jazeerin reporter Branimir Zekić.

Predstavnici vlasti bh. entiteta Republika Srpska i članovi porodica obilježili su, kako su naveli, 30. godina ubistva pripadnika bivše JNA u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Na tom mjestu, došlo je do sukoba pripadnika Teritorijalne odbrane BiH i JNA koja se u koloni povlačila iz jedne od kasarni.

Vlasti bh. entiteta Republika Srpska tvrde da je tad ubijeno više desetaka pripadnika JNA te da kolona s vojnicima nije bila legitimna vojna meta.

S druge strane, u maju 2003. godine Jedinica za pravila puta iz Rimskog sporazuma koja je djelovala kao dio Haškog tribunala ocijenila je da, prema dostavljenim dokazima, nema elemenata za podizanje optužnice u ovom slučaju.

Prije dolaska predstavnika Republike Srpske, pripadnici udruženja “Zelene beretke”, položili su cvijeće i odali počast svojim stradalim suborcima.

Tužilaštvo BiH prošle sedmice je podiglo optužnicu protiv deset osoba u “slučaju Dobrovoljačka”.

Brojne policijske snage

Obilježavanje je proteklo bez incidenata, ali su ga osiguravale brojne policijske snage, javlja Al Jazeerin reporter Branimir Zekić.

“Nije bilo incidenata, iako su se, kao i proteklih godina, mogle čuti dijametralno suprotne poruke”.

Zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Aleksandar Glavaš je rekao da se “danas u Sarajevu osjeća kao Rus u Kijevu ili kao Palestinac u Jerusalemu”, s obzirom na brojne policijske snage koje su osiguravale događaj.

Jedan od bivših pripadnika JNA je rekao da je vrijeme da se zakopaju ratne sjekire i da treba krenuti u neku bolju budućnost, javlja Al Jazeerin reporter.

S druge strane, pripadnici “Zelenih beretki” upozorili su da se optužnicom koja podignuta prošle sedmice pokušava relativizirati stradanje građana Sarajeva i pitaju šta je sa optužnicama za četiri godine opsade grada, hiljade ubijenih civila i djece. Oni čak pozivaju na prekidanje svih bilateralnih odnosa sa Srbijom dok se, kako oni kažu, ne oslobode ratni zarobljenici iz Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera