Podijeli

Regioskop: Čistači

Regioskop: Čistači

Zavirite u nepoznatu industriju digitalnog čišćenja, skriveni treći svijet, gdje se internet rješava sadržaja koji mu se ne sviđa. Upoznajemo pet "digitalnih njuškala" među hiljadama drugih koje je angažirala Silikonska dolina, a posao im je brisanje "neprikladnih" sadržaja s interneta. Uporedo upoznajemo ljude širom svijeta na čije je živote znatno utjecala internetska cenzura. Tipični "čistač" svakodnevno mora pregledati i ocijeniti hiljade uznemirujućih fotografija i videozapisa, što trajno utječe na njegovu psihu.

Ipak, u pozadini njihovog rada leže suštinska pitanja o tome kako prepoznati montiranu sliku ili propagandu i šta je to što definira novinarstvo. Gdje je tačno tačka balansa za društvene medije kako ne bi bili ni zakonski neuređen prostor ni forum ispunjen cenzurom? Film Čistači nastoji se pomiriti s tom novom, zbunjujućom paradigmom. Od zajedničke društvene vizije globalnog sela do mreže lažnih vijesti i radikalizacije, film prikazuje uspon i pad utopijske ideologije društvenih medija.  

Film Čistači prikazan je u selekciji "Last Minute Cinema" na drugom izdanju AJB DOC Film Festivala.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.