Podijeli

Pribinja o razgovorima parlamentarnih stranaka i Venecijanske komisije

Pribinja o razgovorima parlamentarnih stranaka i Venecijanske komisije

Savjetodavno tijelo Vijeća Evrope, Venecijanska komisija, treći dan u Sarajevu vodi pregovore sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o izmjenama Izbornog zakona.

Na današnjem sastanku strankama je preporučeno da se rješenjem fokusiraju isključivo na provođenje presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u slučaju "Ljubić". Tom presudom osporen je dio zakona koji se tiče izbora delegata u Dom naroda. HDZ je u ranijim pregovorima insistirao da se izmjenama Izbornog zakona riješi pitanje takozvanog legitimnog predstavljanja na svim nivoima vlasti. Posljednjeg dana posjete Sarajevu, članovi Venecijanske komisije sastaju se i sa predstavnikom državnog Ustavnog suda, kao i članovima kolegija Parlamentarne skupštine BiH.

Razgovore o izmjeni izbornog zakona prati Arduana Pribinja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi