Podijeli

Kontekst: Značaj Papine posjete Arapskom poluotoku

Kontekst: Značaj Papine posjete Arapskom poluotoku

Papa Franjo prvi je Papa koji je posjetio Arapski poluotok ikad. Tokom trodnevne posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima Papa je istakao da želi graditi mostove sa islamom i potvrditi međuvjerski dijalog kao kamen temeljac svog papinstva.

Sastao se sa političkim i vjerskim vođama u Emiratima, a pred odlazak je održao misu na otvorenom za blizu 120.000 ljudi na gradskom stadionu. U Emiratima živi skoro milion katolika.

Tokom posjete Papa Franjo je izrazio nadu da će posjeta Arapskom poluotoku doprinijeti pisanju nove stranice u odnosima između religija. Papa nije propustio priliku da pozove na okončanje ratova u Jemenu i Siriji i da ukaže na neophodnost da se pomogne siromašnima i nemoćnima.

Jesu li Papine poruke stigle na prave adrese i koliko će uticaja imati na one koji donose odluke u ovom dijelu svijeta za Kontekst govore monsinjor Ivo Tomašević, generalni sekretar biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, politolog specijalizovan za Bliski Istok i studije odnosa politike i religije Ivan Obućina i Ivan Ejub Kostić, islamolog iz Balkanskog centra za Bliski Istok.

Emisiju je vodila Marina Riđić, a uredila Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi