Podijeli

Kontekst: Zločin nad Rohinjama

Kontekst: Zločin nad Rohinjama

Prema zvaničnim podacima, u protekle tri sedmice ubijeno je više od 3000 Rohinja, a blizu 300.000 ljudi je izbjeglo u susjedni Bangladeš. Iz UN-a tvrde da je u Mijanmaru na djelu "školski primjer etničkog čišćenja". Nasilje je izbilo krajem prošlog mjeseca u državi Rakhine na sjeverozapadu Mijanmara, kada su, kako navode u Naypyidawu, naoružani muslimanski pobunjenici napali policijske stanice. Mijanmarske sigurnosne snage i Rohinja muslimani međusobno se optužuju za spaljivanje sela i masovna ubistva.

Kako je došlo do posljednje eskalacije nasilja nad Rohinjama u mijanmarskoj državi Rakhine, koje je pokrenulo i masovni val izbjeglica?
Zašto su muslimani u Mijanmaru najugroženija nacionalna manjina na svijetu?
Kako na njihova decenijska stradanja reaguju zemlje okruženja, a kako svijet razgovaramo u ovom Kontekstu.

Gosti su:

- u Bangkoku Phil Robertson, zamjenik direktora Odjela za Aziju organizacije Human Rights Watch,

- u Beogradu Boško Jakšić, vanjskopolitički analitičar, nekadašnji urednik lista Politika,

- u Zagrebu Anđelko Milardović, osnivač Centra za politološka istraživanja i istraživač Instituta za migracije i narodnosti.

 

Kontekst vodi Saša Delić,  a uredila Azra Hadžić.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi