Podijeli

Kontekst: Od čega boluje zdravstvo?

Kontekst: Od čega boluje zdravstvo?

U BiH se već nekoliko godina iz mjeseca u mjesec smjenjuju štrajkovi ljekara i medicinskog osoblja. Zahtjevi svih njih su manje-više isti - potpisivanje i poštivanje kolektivnih ugovora i povećanje plaća.

Vlade se mijenjaju kao i ministri, a problemi uglavnom ostaju. Pri tome, samo u proteklih nekoliko godina, više stotina doktora medicine i stomatologije zauvijek je napustilo BiH. U Kantonu Sarajevo u toku je štrajk dijela zaposlenih u zdravstvu.

Zabrinjavajući  je odliv ljekara i u susjednoj Srbiji, uprkos najavljenom povećanju plaća od 15 posto u narednoj godini. U tamošnjem sindikatu zabrinuti su smanjenjem kvaliteta zdravstvene zaštite zbog sve manjeg broja zaposlenih u zdravstvu.

Postoje li državne strategije zdravstva i kako sačuvati domaće ljekare - teme su današnje emisije. 

Za Kontekst govore: dr. Marina Berberović, predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu; dr. Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH te dr. Rade Panić, predsjednik Sindikata ljekara i farmaceuta Srbije.

Emisiju vodi Anne Marie Ćurčić, a uređuje Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi