Podijeli

Kontekst: Nacionalni spomenici

Kome i kako su tokom posljednje dvije decenije građeni spomenici u državama regije? Kakve su estetske i umjetničke vrijednosti tih spomenika?  Šta promoviraju i mogu li biti uzrok netrpeljivosti i novih podjela? Po kojim se kriterijima utvrđuju spomenici od državnog značaja?

U posljednjih 20 godina, širom bivše Jugoslavije izgrađen je rekordan broj novih spomenika. Ukupni troškovi procjenjuju se na stotine miliona eura. Neka istraživanja pokazala su da novoizgrađeni spomenici rijetko promoviraju pomirenje ili etnički univerzalan doživljaj mira, a vrlo često izazivaju napetost među etničkim grupama.

Gosti emisije su: u Sarajevu - prof. dr. Amra Hadžimuhamedović iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, u Beogradu - prof. dr. Nenad Makuljević sa Filozofskog fakulteta, te u Skoplju - Siniša Jakov Marušić - novinar Balkanske istraživačke mreže BIRN koji je radio na istraživanju o izgradnji spomenika u regiji.

Uvodnu priču donosi Marko Subotić, a emisiju vodi Anne Marie Ćurčić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi