Podijeli

Kontekst: Je li Bosna i Hercegovina u recesiji?

Kontekst: Je li Bosna i Hercegovina u recesiji?

Bosna i Hercegovina je zabilježila pad bruto društvenog dohotka u posljednjem kvartalu 2018. i prvom 2019. godine, što je pojedinim analitičarima bio znak za uzbunu i upozorenje da je zemlja ušla u recesiju. Drugi ističu da nema razloga za paniku jer situacija nije toliko ozbiljna niti BiH bilježi zabrinjavajući pad privredne aktivnosti.

Evidentno je, međutim, prema izvještajima državne agencije za statistiku, da Bosna i Hercegovina u posljednjih godinu dana bilježi pad izvoza, a rast uvoza, što je dovelo do rasta vanjskotrgovinskog deficita.

Kakva je trenutna ekonomska slika zemlje te šta građani i privrednici mogu očekivati do kraja godine kada je riječ o ekonomskim kretanjima u BiH, za Kontekst govore Damir Miljević, ekonomski analitičar, Belma Hasić, ekonomistica iz Sektora za makroekonomski sistem VTK-a, i Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar.

Emisiju vodi Saša Delić, a uredila Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi