Podijeli

Kontekst: EU integracije

Kontekst: EU integracije

Srbija je pregovore o članstvu u Evropskoj uniji zvanično počela prije pet godina i do sada je otvorila 16 poglavlja. Glavna primjedba Srbiji u posljednjem izvještaju Evropske komisije ostaje da nije postigla dovoljan napredak u poglavljima koja se tiču vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Bosna i Hercegovina još nije ni dobila status kandidata, a pred vlastima je i 600 neodgovorenih pitanja da bi Evropska komisija uopće dala mišljenje o zahtjevu za članstvo u Uniji. Kada govorimo o međususjedskim odnosima te dvije države, kratki presjek situacije je sljedeći: rastu tenzije između Srbije i Kosova, Srbija je dobila kritike zbog negiranja genocida u Srebrenici, a Bosna i Hercegovina je u sve zategnutijim odnosima sa Hrvatskom nakon što je Sabor izglasao Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH.

Kako će se sve ovo odraziti na evropske integracije zemalja u regiji u narednoj godini, govorimo u Kontekstu. Naši gosti su u Sarajevu Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka i direktor Centra za međunarodne odnose te Amer Kapetanović, šef političkog odjela Vijeća za regionalnu saradnju, a u Beogradu je Vladimir Međak, potpredsjednik Evropskog pokreta u Srbiji.

Emisiju je vodila Dalija Hasanbegović, a uredila Žana Kovačević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi