Podijeli

Izgradnja malih hidroelektrana u regiji: Korist ili šteta za društvo?

Izgradnja malih hidroelektrana u regiji: Korist ili šteta za društvo?

Ekološka udruženja u Srbiji i Bosni i Hercegovini od vlasti u svojim zemljama traže uvođenje moratorija na izgradnju malih hidroelektrana zbog ugrožavanja rijeka. Dok vlasti i dalje ignoriraju to pitanje, na rijekama dvije zemlje i tokom krize izazvane korona virusom počinje gradnja novih hidroenergetskih objekata, protiv kojih su lokalno stanovništvo i aktivisti za zaštitu okoliša.

Ko ima najveći interes od njihove izgradnje, a kakve su štete za okoliš? Je li uvođenje moratorija na njihovu gradnju u zemljama regije neminovan potez koji vlasti i dalje ignoriraju?

O tome u Kontekstu govore: predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE i bivši premijer entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Edhem Bičakčić, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratko Ristić i aktivista nevladine organizacije Eko akcija Anes Podić. 

Voditelj je Jakov Avram, a emisiju je uredio Dragan Stanimirović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi