Podijeli

Izetbegović: Haški sud se bavi tamnom stranom, a mi ćemo pamtiti zločine

Izetbegović: Haški sud se bavi tamnom stranom, a mi ćemo pamtiti zločine

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, na konferenciji za novinare povodom današnjih presuda Žalbenog vijeća Haškog tribunala, izrazio je duboko saučešće svim žrtvama zločina za koje su danas izrečene presude i njihovim porodicama.

Izetbegović je naglasio da se "hrvatska politika koja se kreirala u Zagrebu i BiH borila sama sa sobom i imala je dvije dimenzije".

Objasnio je da se jedna dimenzija, "tamna strana", kako je rekao, odnosila na neuspjeli udruženi zločinački poduhvat koji je otvarao logore, vršio zločine nad civilima, porušio gradove i sela, te "svijetlo lice hrvatske politike", koje se, dodao je, borilo za prestanak sukoba, brinulo o protjeranim Bošnjacima, omogućilo Vašingtonski sporazum i borilo uz Armiju Republike BiH. 

"Haški sud se bavi tom tamnom stranom, a mi ćemo pamtiti zločine", rekao je i zaključio da je uvjeren da će Bošnjaci i Hrvati na istini izgraditi prijateljske odnose. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Oglasi