‘Izraelizam’: Mladi američki Jevreji oslobađaju se laži cionističke propagande

Hiljade američkih Jevreja pridružuju se izraelskoj okupacijskoj vojsci, a najvažnija od svega je neograničena politička, ekonomska, medijska i diplomatska podrška koju Izrael dobija od SAD-a.

Svi su svjesni toga koliki je američki utjecaj na Izrael, o čemu govori i podatak da je među 400.000 izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali više od 60.000 američkih Jevreja (Henry Nicholls / AFP - Ilustracija)

Piše: Hossam Fahmy

Svi su svjesni toga koliki je američki utjecaj na Izrael, o čemu govori i podatak da je među 400.000 izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali više od 60.000 američkih Jevreja. Osim toga, hiljade američkih Jevreja pridružuju se izraelskoj okupacijskoj vojsci, a najvažnija od svega je neograničena politička, ekonomska, medijska i diplomatska podrška koju Izrael dobija od Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Ali koliki je utjecaj Izraela na SAD? Ili, preciznije rečeno, kako Izrael nastoji sačuvati tu neograničenu podršku? Štaviše, kako cionistička ideologija nastavlja svoju dominaciju unutar SAD-a?

U dokumentarnom filmu pod nazivom Izraelizam (Israelism), koji su režirali američki jevrejski režiser Erin Axelman i njegov kolega Sam Eilertsen, dvoje mladih američkih Jevreja dijele svoju priču o upoznavanju s izraelskim identitetom. Govore o tome kako su otkrili istinu o propagandi s kojom su odrasli te kako ih je njihovo putovanje traganja za istinom na kraju dovelo do drugačije slike o narodu Palestine.

‘Izrael je judaizam i judaizam je Izrael’

U prvom dijelu filma, opisuje se način na koji se djeca i omladina u američko-jevrejskoj zajednici odgajaju kako bi doživljavali Izrael kao idealno mjesto. Protagonisti filma Simone Zimmerman i Eitan govore nam da je posjeta Izraelu, dok su bili djeca, bila ključni dio njihovog identiteta. Naučili su da je ta posjeta jednako važna kao i njihove molitve.

Zimmerman je među svojim crtežima iz djetinjstva pronašla sliku izraelske i američke zastave. Također otkriva da je izraelsku zastavu naučila crtati kao da se proteže između rijeke i mora, bez bilo kakvog prisustva palestinske zemlje.

Film počinje tako što prati niz zabava “Birthright” (prava po rođenju) u organizaciji cionističke agencije koja šalje mlade američke Jevreje na besplatna putovanja u Izrael, pokazujući im ružičasti svijet ispunjen srećom, pustolovinama u prirodi, kampiranjem, plažama i muzikom.

Usred ove atmosfere slavlja i veselja film prikazuje intervjue s cionističkim prosvjetnim radnicima koji svojim učenicima govore da je “Izrael judaizam, a judaizam je Izrael”. Tu su i vojne vježbe u uniformama izraelske vojske koje se predstavljaju kao interaktivna igra za američku omladinu i tinejdžere tokom tih putovanja. Upravo je to jedan od razloga zbog kojeg se veliki broj mladih odlučuje pridružiti izraelskoj vojsci nekoliko godina kasnije, što je učinio i Eitan, jedan od junaka ovog filma.

Zločini vojske – šok za regruta koji mu mijenja pogled na okupaciju

Događaji se potpuno mijenjaju u drugom dijelu filma kada protagonisti dožive snažan šok, koji mijenja njihov pogled na identitet i istinu. Dok je služio u izraelskoj vojsci, Eitan je lično svjedočio zlostavljanju palestinskih civila, uključujući kontinuirane upade u domove palestinskih porodica, koji su oduzimani, a zatim korišteni kao vojne baze.

Svjedočio je namjernom ponižavanju i hapšenju Palestinaca na kontrolnim punktovima, a jedna situacija mu se urezala u pamćenje iako su prošle godine otkako je napustio vojnu službu u izraelskoj vojsci. Jedne prilike svjedočio je tome kako vojnici tuku i šutiraju mladog Palestinca koji je doveden do vojnog punkta vezanih ruku i očiju.

Eitan se tada vratio u SAD s drugačijim pogledom na dešavanja i željom da mladim Jevrejima ispriča istinu o onome što se događa na okupiranim palestinskim teritorijama.

Narativ koji ‘ne drži vodu’

S druge strane, šok za Simone Zimmerman uslijedio je nakon što je prisustvovala konferenciji za palestinske studente na svom univerzitetu u SAD-u. Zimmerman kaže da su joj njeni cionistički učitelji dali papir sa spremnim odgovorima kako bi uništila narativ palestinskih studenata.

Ti odgovori su uglavnom bili fokusirani na izbjegavanje detalja o onome što se događa, kao i na optužbe da je svako ko kritizira Izrael antisemit. Kada je Zimmerman saslušala izlaganja palestinskih studenata i shvatila njihovu patnju, više nije bila uvjerena u ono što joj je rečeno, a na njihova pitanja o rasnoj diskriminaciji i etničkom čišćenju nije našla odgovor.

Nakon nekog vremena Simone je odlučila posjetiti Palestinu kako bi saznala istinu iz prve ruke.

Naivni Jevreji – utjecajne osobe kritiziraju zagovornike palestinskih prava

Na dokumentarnom filmu je radila ekipa mladih filmskih stvaralaca jevrejskog porijekla, što im je pružilo potpunu slobodu za snimanje i obavljanje intervjua unutar okupiranih teritorija, kao i sa istaknutim cionističkim ličnostima u SAD-u. Jedna od tih ličnosti je i Abe Foxman, koji tvrdi da su glasovi američko-jevrejske omladine, koja brani ljudska prava Palestinaca, neznatna manjina i da nemaju utjecaja.

Foxman ove mlade ljude vidi kao skupinu naivnih ljudi, a kroz film shvaćamo da je lično intervenirao da se Simone Zimmerman otpusti iz kampanje Bernieja Sandersa unutar Demokratske stranke, a sve zbog njenog stava i kritika na račun izraelske okupacije.

U filmu se nastavlja poricanje cionističke strane, s obzirom na to da rukovodioci programa ”Birthright” i cionističke grupe unutar američkih univerziteta smatraju da su Zimmerman i drugi Jevreji poput nje koji pozivaju na mir s Palestincima potpali pod utjecaj dezinformacija i neistina.

‘Jevrejski glas za mir’, organizacija koja razotkriva okupaciju

Film nastavlja pratiti razvoj situacije, pa tako vidimo promjenu u stavovima brojnih mladih pripadnika američko-jevrejske zajednice, što je dovelo do formiranja nekoliko frontova. Među najznačajnijim je grupa “Jevrejski glas za mir”, koja organizira stalne demonstracije za odbranu prava Palestinaca na slobodu i život, dok njihova kritika izraelske okupacije i njene prakse postaje sve oštrija.

Kako dolazimo do kraja filma, pratimo stvarno putovanje Simone Zimmerman i Eitana koji su na početku bili potpuno uvjereni u izraelsku propagandu i borili su se za nju, kao vojnik u okupacijskoj vojsci ili kao politička aktivistkinja na konferencijama i debatama. Međutim, njihova situacija se sada promijenila, jer su postali među najistaknutijim protivnicima izraelske okupacije i najgorljiviji zagovornici prava Palestinaca u SAD-u.

Možda se zbog hiljada mladih američkih Jevreja, koji su poput Zimmerman i Eitana, politička ravnoteža unutar američkog društva sada mijenja, a Izrael gubi ružičastu sliku koju je decenijama gradio u američkoj percepciji.

Također, zbog ovih mladih ljudi, milioni arapske omladine shvaćaju da postoji velika razlika između judaizma kao religije i onih koji joj pripadaju, uključujući i ove mlade ljude koji brane pravdu i prava Palestinaca, koji rade plemenit posao i ulijevaju nadu u bolju budućnost, i između postupaka izraelske cionističke okupacije koja vrši genocid, etničko čišćenje, diskriminaciju i rasizam.

Uspjeh na filmskim festivalima i otpor u uporištima cionizma

Od samog početka film Izraelizam je doživio uspjeh na domaćoj i međunarodnoj sceni, koji je krunisan nagradom za najbolji dokumentarni film na Međunarodnom filmskom festivalu u Arizoni, nagradom za najbolji dokumentarni film na Festivalu jevrejskog filma u San Franciscu te posebnom nagradom na Međunarodnom filmskom festivalu u Brooklynu.

Svjetska premijera filma održana je u martu 2024. u okviru Međunarodnog filmskog festivala u Kopenhagenu, jednog od najvažnijih festivala dokumentarnog filma u svijetu.

S druge strane, dolazilo je do pokušaja da se film sabotira i spriječi njegovo prikazivanje, posebno na američkim i kanadskim univerzitetima, a to su uglavnom činili pojedinci i organizacije koje podržavaju cionističku ideologiju.

Izvor: Al Jazeera