Sergej Barbarez: Kapiten, miljenik navijača, selektor

Posebno se pamte žestoke ‘Barbine’ reakcije na beogradskoj ‘Marakani’ oktobra 2005. kada su navijači BiH bili napadnuti, a sudija sve to ignorirao.

Barba će uskoro imati 'vatreno krštenje' na klupi BiH, iako su u pitanju prijateljske utakmice (Thierry Roge / Reuters)

“Od reprezentacije ništa ne očekuješ, ne tražiš. Za reprezentaciju igraš i to je to, tako je barem bilo u moje vrijeme – i sada se naježim kada o tome pričam”.

Prije nekoliko godina ovo je kazao Sergej Barbarez, rođeni Mostarac i nekadašnji kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Svojim igrama, borbom, stavovima dok je bio aktivni igrač, uvijek je potvrđivao ovaj stav – reprezentacija je iznad svega.

Danas ga je Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH izabrao za novog selektora reprezentacije.

Rođen je 17. septembra 1971. godine i prve nogometne korake napravio je u crvenom dresu mostarskog Veleža. Za „Rođene“ je zaigrao i za seniore, sa 19 godina, ali je potom morao služiti vojsku (JNA) u Zagrebu i 1991. se vratio u grad na Neretvi kada su spoznali raskoš njegovog talenta, kao i žar za igrom.

Barbarez (krajnje desno) u dresu Hanse iz Rostocka (Reuters)

Kako se navodi u njegovim biografskim podacima, te godine je posjetio ujaka u Njemačkoj koji mu je, umjesto povratka, dogovorio dvosedmičnu probu u drugoligašu Hannoveru 96.

Zapravo, Barbarez je bio na probi u amaterskom dijelu Hannovera (četvrta njemačka liga) i tada impresionirao trenera Franka Pagelsdorfa sa kojim je u nekoliko navrata sarađivao i ostao u ovom njemačkom klubu. U narednim danima i sedmicama došlo je do pogoršanja političke situacije u Bosni i Hercegovini.

Rekorder Bundeslige

Agresija na BiH je počela u aprilu 1992. godine. Nije ni Mostar bio pošteđen, a Barbarezova majka Zlata je sve godine rata bila u ovom gradu.

U dresu Borrusije slavi gol sa Fredijem Bobicem (Reuters)

Sergej je za Hannover igrao drugu polovinu sezone 1991/92, te cijelu 1992/93. Potom je prešao u Union iz Berlina koji je te tri godine (od 1993. do 1996.) bio trećeligaš. Naredna adresa mu je bila Hansa iz sjeveroistočnog grada Rostocka gdje se zadržao do 1998, a potom je obukao žuti dres Borussije iz Dortmunda.

Najbolje partije i najbolje sezone je pružao opet na sjeveru Njemačke gdje je 2000. preselio kada je potpisao za Hamburg (HSV) – ponovo ga vodi Pagelsdorf (dijelom su bili zajedno u Unionu i Hansi). Već u prvoj sezoni je bio najbolji strijelac kluba i jedan od dva najbolja strijelca Bundeslige sa 22 gola (drugi je bio Ebbe Sand iz Schalkea). Dva gola je dao za HSV u grupnoj fazi Lige evropskih prvaka, no to je bio maksimum za Hamburg.

Karijeru je završio u Bayeru iz Leverkuzena (Carl Recine / Reuters)

Posljednja klupska adresa bio je Bayer iz Leverkusena koji je ovih dana proslavio osvajanje prve titule njemačkog prvaka u historiji. Po isteku ugovora u junu 2008. godine, Barbarez je odlučio da je to kraj igračke karijere. Tada je sakupio 324 nastupa i postao rekorder kao stranac sa najviše nastupa u elitnoj Bundesligi.

Od debija do oproštaja od reprezentacije

Posebna priča za Barbareza je reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Iako su ga, kako su prenosili mediji tih godina, pozivali iz reprezentacija Njemačke i Hrvatske, on se odlučio za državu u kojoj se rodio. Ali je imao jedan uvjet – garantirati sigurnost majci Zlati kojoj su nacionalisti u Mostaru prijetili ukoliko njen sin zaigra za Bosnu i Hercegovinu.

U dresu Hamburga Barbarez je bio jedan od dva najbolja strijelca jedne sezone Bundeslige (Reuters)

Kada je politika dala garancije, Barbarez je pristao obući dres „Zmajeva“. Debi je imao 14. maja 1998. godine. Nakon toga je odigrao 49 utakmica i postigao 17 golova, nerijetko odlučujućih za osvajanje bod(ov)a u kvalifikacijama.

Od reprezentacije se oprostio oktobra 2006. godine kada je Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine imao velikih problema.

Nekoliko godina kasnije, tačnije decembra 2009. godine, je objavio kako bi volio biti selektor reprezentacije tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. godine, ali je njegov put do klupe blokirao Fudbalski savez bh. entiteta Republika Srpska.

Užas Marakane 2005.

Jedan od detalja koji se posebno pamte, jedna od noći kada je Barbarez postao posebno omiljen bh. navijačima desio se 12. oktobra 2005. godine kada je Bosna i Hercegovina gostovala u Beogradu kod tadašnje reprezentacije Srbije i Crne Gore.

Meč je bio u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje je 2006. organizirala Njemačka i objema selekcijama je bila neophodna pobjeda za plasman. Bilo je jasno da će to biti teško gostovanje, a to se obistinilo čak i prije početka utakmice.

Barbarez slavi postignut gol protiv Austrije u Sarajevu 24. marta 2001. (Reuters)

Gostujući navijači su od dolaska na stadion bili meta provokacija, dobacivanja, sramotnih skandiranja domaćih navijača, a potom su gađani kamenjem, odvaljenim stolicama, a topovski udari su bili zaglušujući.

Kapiten Barbarez i njegovi saigrači su pokušavali sudiji Kyrosu Vasarasu skrenuti pažnju na dešavanja, da prekine utakmicu, ali se on oglušio na to i pravio se da se ništa sporno ne dešava iako su mnogi bili povrijeđeni.

Posljednjih dana se na društvenim mrežama dijele snimci te utakmice, Barbarezovih reakcija, svađa i uvjeravanja sudije…

„Za mene utakmica kreće u drugom pravcu i ja se više-manje posvećujem tim ljudima na tribinama umjesto momcima na terenu“, kazao je u jednom od naknadnih intervjua popularni Barba.

“Ima li ko sa iskustvom”

Svoju ljubav prema reprezentaciji BiH nikada ne krije, kao ni prema Mostaru, bilo da je riječ o tetovažama, bilo o istupima.

Nerijetko na mrežama objavi snimke ili fotografije iz vremena nastupa u bh. dresu, sa prikladnim tekstovima ili pjesmama poput “Moja posljednja i prva ljubavi” legendarne Tereze Kesovije.

Bio je oštar i prema Nogometnom savezu BiH. Kada su čelnici bh. nogometa/fudbala imenovali bugarskog stručnjaka Ivajla Peteva kao selektora, Barbarez je u stilu mostarskih liskaluka upitao:

“Nego, ima li iko ovdje sa iskustvom”, aludirajući na vremena kada su ga odbili jer “nije imao iskustva”…

Mnogi porazi i teške najave

Barbarez na klupu Bosne i Hercegovine dolazi u jako teškom trenutku.

Od 2020. godine do danas, „Zmajevi“ su slavili u devet od 40 odigranih utakmica, a posebno teško padaju posljednji poraz od Ukrajine u doigravanju za plasman na Evropsko prvenstvo 2024. (ponovo u Njemačkoj), te po dva porazi od Slovačke i Luksemburga u kvalifikacijama za ovaj turnir.

Od januara 2021. do aprila 2024. godine, Barbarez je peti stručnjak na klupi Bosne i Hercegovine. Pozitivan učinak imao je Bugarin Ivajlo Petev sa prvim mjesto u Ligi nacija (liga B) koje je i osiguralo doigravanje protiv Slovačke. Potom su uslijedile epizode sa Farukom Hadžibegićem, Mehom Kodrom i Savom Miloševićem.

Mladen Krstajić i Goran Gavrančić (Srbija i Crna Gora) slave pored bh. kapitena Sergeja Barbareza (desno) 12. oktobra 2005. u Beogradu (Dimitar Dilkoff / AFP)

Barba će imati zaista „vatreno krštenje“ na klupi Bosne i Hercegovine, iako su u pitanju prijateljske utakmice – prvo će u Newcastleu gostovati kod Engleske 3. juna, a šest dana kasnije igrat će protiv Italije u Empoliju.

Do kraja godine na rasporedu je šest mečeva Lige nacija Evropske nogometne asocijacije (UEFA) – gostovanja u Nizozemskoj (7. septembar) i Mađarskoj (10. septembar) su na početku nove sezone ovog takmičenja.

Izvor: Al Jazeera