Turska pooštrava odnos prema Izraelu: Zašto sada?

Ministarstvo trgovine Turske objavilo je da će odluka o ograničavanju izvoza u Izrael biti na snazi sve dok Tel Aviv ne proglasi prekid vatre u Pojasu Gaze.

Tursko ministarstvo trgovine objavilo je da ograničava izvoz 54 proizvoda u Izrael (Shutterstock)

Piše: Abdulrahman Aboalola

Odluka Turske da uvede ograničenja na izvoz širokog spektra proizvoda u Izrael sve dok ne bude proglašeno primirje u Pojasu Gaze, a potom i izjave predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da će njegova zemlja nastaviti podržavati palestinski narod, potvrđuju da je Turska pooštrila svoje odnose prema Izraelu zbog rata protiv Gaze koji traje više od šest mjeseci. Takvi potezi su uslijedili i nakon brojnih kritika s kojima se Ankara suočila u posljednjem periodu.

Ovaj izvještaj pruža pregled najznačajnijih stvari koje se tiču najnovijeg turskog poteza, palestinskih i izraelskih reakcija na njega te zašto je poduzet upravo u ovom trenutku? Također, pruža kratku prezentaciju najvažnijih ekonomskih odluka Turske donesenih protiv Izraela od početka rata.

Ministarstvo trgovine Republike Turske objavilo je saopćenje da se ograničava izvoz 54 proizvoda u Izrael, te potvrdilo da odluka stupa na snagu 9. aprila.

Ministarstvo je objasnilo da će ograničenja izvoza u Izrael ostati na snazi sve dok Tel Aviv ne proglasi trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze i omogući isporuku dovoljne i kontinuirane pomoći Palestincima.

U saopćenju se dodaje da su odlukom o ograničavanju izvoza obuhvaćena 54 proizvoda, uključujući avionsko gorivo, građevinsko željezo, ravni čelik, mermer i keramiku.

U saopćenju je potvrđeno da Turska već duže vrijeme nije prodala Izraelu nijedan proizvod koji bi se mogao koristiti u vojne svrhe.

Nekoliko sati kasnije, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio je da će njegova zemlja nastaviti podržavati palestinski narod sve dok se krvoproliće u Gazi ne zaustavi i dok se ne uspostavi palestinska država na teritorijama iz 1967. godine sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Erdogan je, u čestitki povodom Ramazanskog bajrama, rekao da se svijet suočio sa scenama brutalnosti, u kojima su namjerno bombardirane bolnice, škole, crkve i džamije, koje ne bi smjele biti meta čak ni u ratu.

Palestinski ministar ekonomije Mohammed al-Amoor odmah je pozdravio odluku Turskog ministarstva trgovine da ograniči izvoz 54 proizvoda u Izrael. Izjavio je da se odluka Turske smatra korakom u pravom smjeru u provedbi rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i Međunarodnog suda pravde u vezi s trenutnim prekidom vatre i pružanjem pomoći palestinskom narodu u Pojasu Gaze.

Palestinski ministar je pozvao sve zemlje da odmah ispoštuju odluke institucija Ujedinjenih naroda i na njihovo hitno provođenje, pogotovo jer “okupatorska vlada nastavlja provoditi genocid i koristiti izgladnjivanje kao oružje protiv njihovog naroda u Pojasu Gaze”.

Ljutita reakcija Izraela

S druge strane, kao odgovor na saopćenje Turskog ministarstva trgovine o uvođenju ograničenja na izvoz 54 proizvoda u Izrael, izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz je izjavio da “turski predsjednik žrtvuje ekonomske interese turskog naroda kako bi podržao Hamas”.
Katz je objasnio da će Izrael na, kako je rekao, jednostrani turski potez, odgovoriti tako što će pripremiti širu listu proizvoda koji se neće uvoziti iz Turske.

Dodao je da će se njegova zemlja obratiti Američkom kongresu da ispita kršenje zakona o bojkotu i mogućnosti uvođenja sankcija Turskoj u skladu s tim.

Izraelski ministar vanjskih poslova naveo je u izjavi da turska odluka predstavlja jednostrano kršenje trgovinskih sporazuma.

Izraelski javni emiter KAN prenio je izjave predsjednika Saveza izraelskih proizvođača koji je rekao da Izrael mora osigurati svoju trgovinsku nezavisnost i prestati oslanjati se na Tursku.

Međutim, šef poslovnog sektora u Izraelu, Dubi Amitai izrazio je stvarnu zabrinutost da bi druge zemlje mogle slijediti primjer Turske u nametanju ekonomskih sankcija Izraelu ili bojkotu.

Amitai je pozvao Izraelsku vladu da održi hitnu raspravu o ovom pitanju i sačini odgovarajući akcioni plan. Naveo je da tursko ograničenje izvoza u Izrael zahtijeva opsežno ispitivanje i strateško sagledavanje trgovinskih ograničenja koja se gomilaju kao ekonomski izraz nametanja političke izolacije Izraelu.

Dodao je da će teškoće koje će proizaći iz uvođenja bojkota utjecati na proces snabdijevanja, te će stvoriti praznine koje dovode do povećanja cijena, što će se odmah odraziti na troškove života i aktivnost cjelokupne izraelske privrede.

Reakcije medija u Izraelu

Izraelski mediji su posvetili veliku pažnju posljedicama turske odluke o ograničavanju izvoza nekih svojih proizvoda u Izrael, a u većini je odluka mjesto među glavnim naslovima.

Portal Ynet, elektronsko izdanje novina Yedioth Ahronoth, objavila je: “Još jedno pogoršanje odnosa: Ankara nastavlja poduzimati mjere protiv Izraela nakon rata u Gazi”. Portal je potvrdio da Izrael strahuje da će se ograničenja, koja uključuju željezo i građevinske proizvode, proširiti na naftu i naštetiti letovima aviokompanije El Al iznad turske teritorije.

List Israel Hayom nabrojao je listu materijala koji su obuhvaćeni turskom odlukom o zabrani izvoza, što će, kako se to očekuje, ostaviti traga na svakodnevni život izraelskih građana.

U tekstu pod naslovom “Erdoganova osveta: Turska najavljuje uvođenje ograničenja na izvoz proizvoda u Izrael”, list je naveo da su glavne industrije koje bi mogle biti pogođene takvim potezom električni proizvodi i svijet mode, jer mnogi modni lanci uvoze robu iz Turske.

S druge strane, ekonomski list Globes objavio je kompletnu listu od 54 artikla koje je Turska zabranila izvoziti u Izrael kao kaznenu mjeru.
List navodi da odluka dolazi u okviru niza odluka koje su donesene, a posljednja je bila odluka Turkish Airlinesa, koji je do 7. oktobra obavljao deset letova dnevno između Istanbula i Tel Aviva, da ne saobraća u Izrael do marta 2025. godine.

Globes navodi da su efekti odluke Turkish Airlinesa da otkaže svoje letove za Izrael već vidljivi u Izraelu, posebno na letovima koje je kompanija obavljala do destinacija u Evropi i na Bliskom Istoku. Kompanija je obavljala letove do 340 destinacija na četiri kontinenta i svjetski je lider u konekcijama letova.

S druge strane, Izraelsko udruženje izvođača radova upozorilo je da će odluka Turske imati direktan utjecaj na cijene stambenih objekata u Izraelu.

Udruženje izvođača radova saopćilo je da će se izvozna ograničenja odraziti na cijene stanova, s obzirom na to da mnogi izraelski uvoznici uvoze materijale iz Turske, prenosi list Israel Hayom.

Ron Tomer, predsjednik Sindikata proizvođača i predsjednik Udruženja poslodavaca i kompanija, upozorio je na posljedice turske odluke, posebno u oblasti čelika i cementa.

Zašto sada?

Analizirajući zašto je Turska poduzela ovakav korak upravo u ovom trenutku, potrebno je spomenuti tri glavna razloga koji objašnjavaju takav potez:

  • Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan saopćio je u ponedjeljak da će njegova zemlja poduzeti nove mjere nakon što je Izrael odbio dozvoliti Turskoj da ispusti humanitarnu pomoć u Pojas Gaze.
  • Turski potez je uslijedio nakon demonstracija turskih građana sa zahtjevom da se prekinu trgovinski i ekonomski odnosi s Izraelom, posebno nakon vijesti o nedavnom povećanju turskog izvoza u Izrael, što je kasnije Tursko ministarstvo trgovine demantiralo.
  • U ovom kontekstu se spominju i rezultati nedavnih općinskih izbora na kojima je vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) izgubila niz važnih izbornih jedinica. Brojni analitičari smatraju da je jedan od razloga za to, između ostalog, stav Turske vlade o izraelskoj agresiji na Gazu.

Turski novinar Ragip Soylu nabrojao je, kako je to opisao, razloge koji su potaknuli predsjednika Erdogana da sada “krene protiv Izraela”, a to su:

  • Prije svega, lokalni izbori pokazali su da izborna baza AKP-a i predsjednik Erdogan žele nametnuti ova trgovinska ograničenja.
  • Trebalo je da Izrael odbije zahtjev Turske za ispuštanje humanitarne pomoći u Gazu da bi se nešto poduzelo.
  • Promjena međunarodnog pravnog okruženja. Sada postoje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, kao i obavezujuće presude Suda pravde koje primoravaju Izrael da poduzme sve mjere za zaštitu života civila, što daje legitimitet turskom potezu.
  • Zapadni saveznici Turske su, također, počeli mijenjati svoj stav prema Izraelu.
  • Administracija američkog predsjednika Joea Bidena postaje sve strožija prema Izraelskoj vladi na čelu s Benjaminom Netanyahuom, uključujući prijetnje uskraćivanjem vojne pomoći, što jača poziciju Ankare.

Raniji potezi Turske

Izraelski rat u Gazi stavio je tačku na postepeno poboljšanje tursko-izraelskih odnosa, koji su dostigli vrhunac ponovnim imenovanjem ambasadora 2022. godine.

Erdogan je pozvao ambasadora Ankare u Izraelu na razgovor i zatražio da se vodećim ličnostima izraelske vojske i zvaničnicima sudi pred Međunarodnim krivičnim sudom. Turski predsjednik je, također, više puta napadao Izrael.

Uz ovakav politički stav Turske protiv izraelskog rata, dolazilo je i do postepene eskalacije trgovinskih pritisaka Ankare. Ovo su najvažnije ekonomske odluke koje je Turska donijela protiv Izraela od početka rata:

  1. Obustava energetske saradnje (Turska je 25. oktobra najavila obustavu planova za saradnju s Izraelom u oblasti energetike, a turski ministar energetike Alparslan Bayraktar  je, također, otkazao zakazanu posjetu Izraelu.)
  2. Izvan liste ciljnih tržišta za izvoz (Turska je isključila Izrael s liste ciljnih tržišta, kako je istakao izraelski ekonomski list Globes prošlog decembra.)
  3. Ometanje izvoza (Globes je citirao neimenovani izvor koji je rekao da je izvoz iz Turske u Izrael ili odgođen ili nije odobren još od kraja prošlog mjeseca.)
  4. Obustava letova (Nakon izbijanja izraelskog rata u Gazi, Turkish Airlines je najavio obustavu svojih letova za Izrael do oktobra 2024. godine.)
  5. Produženje obustave (Prošlog četvrtka, Turkish Airlines je otkazao unaprijed napravljene online rezervacije za svoje letove za Izrael do marta 2025. godine, što znači da je kompanija, možda, produžila obustavu letova za dodatnih pet mjeseci.)

I na kraju, postavlja se pitanje hoće li se turski eskalacijski koraci zaustaviti na ovome ili će Ankara poduzeti dodatne mjere, imajući u vidu da se rat u Gazi nastavlja, ostavljajući za sobom desetine hiljada ubijenih i ranjenih.

Izvor: Al Jazeera i agencije