Ne pitajte zašto se Bushnell spalio

Četiri glavne medijske kuće imale su gotovo isti naslov o samospaljivanju Aarona Bushnella, a niti jedna od njih, nije spomenula riječ ‘Gaza’ ili ‘genocid’, ili razlog ovog protestnog čina.

Bushnell, inače uposlenik ratne avijacije, zapalio se ispred Izraelske ambasade u Washingtonu, uzvikujući 'Sloboda Palestini' (Allison Bailey / Reuters)

Washington – Američki mediji svjesno nastavljaju ignorisati posljedice, po američke državljane, zbog podrške administracije predsjednika Joea Bidena izraelskoj agresiji na Pojas Gaze, a slučaj smrtnog samozapaljenja avijatičara Aaron Bushnella ispred izraelske ambasade u Washingtonu, u znak protesta protiv stava njegove zemlje o agresiji, bio je posljednje poglavlje ove politike.

Ignorancija ove ljudske tragedije traje još od početka izraelske agresije na Pojas Gaze, koja je do sada rezultirala pogibijom gotovo 30.000 Palestinaca i ranjavanjem desetina hiljada drugih, uz punu američku podršku Izraelu, bilo u smislu naoružavanja ili na međunarodnim forumima, od kojih su najvažniji Vijeće sigurnosti UN-a i Međunarodni sud pravde.

Američki mediji se uglavnom ne bave posljedicama podrške administracije Joea Bidena izraelskoj agresiji unutar Amerike i umanjuju utjecaj aktivnosti unutar američkog društva koja uključuje mnoge vladine centre za donošenje odluka i glavna američka sveučilišta.

S obzirom na to da se kritičari izraelske politike i oni koji pozivaju na prekid podrške Washingtona agresiji na Gazu optužuju za antisemitizam, ili pak za simpatije prema onome što se naziva “terorizmom”, američki mediji su podijelili sa javnošću mišljenje da je Bushnell možda bio “mentalno bolestan, ili pak neuračunljiv”.

Tradicionalnim američkim medijima, posebno onim proizraelski orjentisanim među njima, veoma je teško shvatiti da obični građani mogu brinuti o masovnom ubijanju i stradanju muškaraca, žena i djece u Pojasu Gaze, a da nisu “antisemiti ili teroristi ” kako ih oni često opisuju.

Stav glavnih američkih i međunarodnih novinskih mreža

Stručnjakinja za međunarodne odnose Asal Arad je putem platforme X izrazila svoje čuđenje stavom četiri glavne američke i međunarodne novinske mreže. Riječ je o New York Timesu, The Washington Postu, Reutersu i CNN-u, koji su prenijeli vijest o samospaljivanju, a da nisu postavili pitanje: “Zašto se Aaron Bushnell spalio?”.

“Ne pitajte zašto je on to uradio?! Četiri glavne medijske kuće imale su gotovo isti naslov o samospaljivanju Aarona Bushnella (25-godišnjeg mladića), a niti jedna od njih, prenoseći ovu vijest, nije spomenula riječ ‘Gaza’ ili ‘genocid’, ili razlog ovog Aaronov protestnog čina, ili riječ ‘Palestina’, ili, pak, njegove posljednje riječi.

Vrijedi napomenuti da je Bushnell, inače uposlenik ratne avijacije, u nedjelju popodne otišao pred izraelsku ambasadu u Washingtonu i po dolasku na adresu polio odjeću i tijelo benzinom i zapalio se uzvikujući: “Sloboda Palestini”. Ponavljao je ove riječi sve dok nije prestao da diše, kako je objavila vašingtonska policija. Naposljetku je preminuo.

Prije nego što se zapalio, Bushnell je ispred izraelske ambasade rekao: “Sada ću povući jedan vrlo radikalan potez, ali on je veoma malen u poređenju s onim što Palestinci doživljavaju od strane svoga okupatora.”

Nemojmo ovo zaboraviti

Dok su Bijela kuća i State Department do sada odbijali da se pozabave ili komentiraju ovaj incident, dva nezavisna kandidata za predstojeće predsjedničke izbore isti su komentirali direktnom kritikom politike američke administracije prema izraelskoj agresiji na Gazu.

Jill Stein, predsjednička kandidatkinja Zelene stranke, uputila je apel za molitve za Arona Bushnella. Ona je na platformi X napisala: “Neka je milost Aaronu Bushnellu. Nemojmo nikada zaboraviti hrabrost i ljudski čin Aarona Bushnella koji je svoj život žrtvovao zbog istine i pravde. Molim se i za njegove najdraže. U potpunosti se posvetimo istinskoj solidarnosti sa Palestincima koji su u ovim trenucima izloženi genocidnim napadima!”

Jill Stein, predsjednička kandidatkinja Zelene stranke, apelirajući za molitve za Arona Bushnella, na X platformi je rekla: “Svu milost želim Aaronu Bushnellu, koji je govorio: ‘Neću više biti saučesnik u genocidu. Sloboda Palestini!’. Nadam se da će njegova žrtva produbiti našu posvećenost zaustavljanju genocida u Gazi.”

Bushnell je bio normalan mladić

U saopćenju američke ratne avijacije objavljenom u ponedeljak navodi se da je Bushnell iz Whitmana, Massachusetts, i da je radio kao specijalista za operacije kibernetičke odbrane u 531. jedinici za obavještajnu podršku u zajedničkoj bazi San Antonio.

Bushnell se zračnim snagama pridružio u maju 2020. gdje je raspoređen u 70. obavještajno, nadzorno i izviđačko krilo.

U danima koji su prethodili njegovoj smrti, Bushnell je napisao oporuku sa detaljima o svojim posljednjim željama, koje je podijelio sa bliskim prijateljima.

Na konferenciji za novinare u ponedjeljak, glasnogovornik Pentagona general-major Pat Ryder rekao je da je ministar odbrane Lloyd Austin svjestan situacije i da je pomno prati.

“Ovo je tragičan događaj, te izražavamo svoje saučešće porodici vojnika ratne avijacije”, dodao je Ryder, ne spominjući uzrok smrti, niti zašto se Bushnell zapalio.

Protesti sve učestaliji

Prošlog decembra se jedna osoba zapalila ispred izraelskog konzulata u Atlanti, u Georgiji, dok je policija rekla da je riječ “najvjerovatnije o ekstremnom političkom protestnom činu”.

“Palestinska zastava, pronađena je na mjestu događaja, a za paljenje vatre korišten je benzin”, rekli su novinarima policijski i vatrogasni zvaničnici.

Sličan incident dogodio se i 1. decembra ispred izraelskog konzulata u Atlanti, u Georgiji, gdje se žena umotana u palestinsku zastavu samozapalila u jasnom političkom protestu, navodi policija.

Policija je saopćila da se žena, koja je teško povrijeđena, zapalila nakon što je polila tijelo benzinom. Čuvar je zadobio opekotine kada je pokušao da ugasi požar, navodi policija.

S druge strane, dok su mediji izvještavali o samozapaljenju Bushnella – u znak protesta zbog saučesništva njegove zemlje u izraelskim masakrima – nekoliko njih je ukazalo na neophodnost pozivanja ili slanja besplatnih SMS poruka na telefonske linije koje pomažu u suočavanju sa mislima o samoubistvu, uz pružanje emocionalne podrške unutar 24 sata, svaki dan u sedmici.

Izvor: Al Jazeera