Igrom svjetla obasjano prirodno bogatstvo i kulturno-historijsko naslijeđe

Festival svjetla Sarajevo, koji je nastao po uzoru na svjetlosne parkove u svjetskim metropolama, slavi ono što Bosna i Hercegovina ima i na šta može biti ponosna, kaže Nataša Musa, autorica koncepta Festivala.

Festival svjetla Sarajevo traje do 1. marta (Festival svjetla Sarajevo / Ustupljeno Al Jazeeri)

“Cijeli život sam fascinirana svjetlom, uostalom kao i svako drugo živo biće. Jer, svjetlo je život, ono je znanje, inspiracija, ono osvjetljava put, čini da vidimo u tami”, kaže Nataša Musa, autorica koncepta Festivala svjetla Sarajevo koji je postao atrakcija glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Po uzoru na slične događaje u u botaničkim vrtovima i parkovima širom svijeta, atraktivne svjetlosne postavke pronašle su svoje mjesto u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH.

Ono što ih razlikuje od onih postavljenih u brojnim svjetskim metropolama je to što su inspirisane prirodnim i kulturno-historijskim blagom koje čuva najstarija muzejska institucija Bosne i Hercegovine.

(Festival svjetla Sarajevo / Ustupljeno Al Jazeeri)

“Festival slavi ono što Bosna i Hercegovina ima i na šta može biti ponosna, a da se to uradi na suptilan, relaksiran i nepretenciozan način”, kaže Musa.

“Znate, logo Festivala je ‘ljiljan od svjetla’. Ali ne onaj ljiljan sa grba Republike Bosne i Hercegovine, nego stilizirani Bosanski ljiljan. Taj ljiljan ima tri latice, obojene u primarne boje svjetla – crvenu, zelenu i plavu. I čitava Bosna i Hercegovina je takva. Misliš da je iz tri dijela, ali njih povezuje svjetlo, a dijeli mrak”, pojašnjava.

‘Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej’

Da je riječ o atrakciji koja privlači sve starosne grupe potvrđuje veliki interes javnosti, naročito četvrtkom kada se zbog akcije Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej – u sklopu koje je uz festivalsku svjetlosnu postavku moguće obići i stalnu muzejsku postavku – stvaraju neuobičajeno dugi redovi ispred muzeja.

Svi oni nestrpljivo čekaju da, uz muzejsku postavku, vide postavku Festivala svjetla koja, podijeljena u 12 tematskih cjelina, slavi prirodno bogatstvo i kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine.

Tako posjetioci imaju priliku vidjeti na poseban način uprizorene elemente sa bosanskog ćilima ili svjetlom istaknute reprezentativne primjerke stećaka.

Osim toga, Botanički vrt Zemaljskog muzeja BiH ispunjen je svjetlosnim skulpturama pčela i leptirova, jata ptica i riba, žaba, kornjača, raznobojnih cvjetova i biljaka… najvećim dijelom biljnim i životinjskim svijetom ovih prostora, naročito one vrste kojima prijeti izumiranje. Magijom svjetla ispričane su i zanimljive legende ovih prostora, koje uključuju vile i svjetleća, čarobna bića.

“Redovi ljudi koji žele posjetiti Zemaljski muzej BiH i Festival svjetla Sarajevo najbolje govore u prilog tome da je ovako nešto trebalo Sarajevu. Ne samo kao događaj, nego kao i mogući nagovještaj svjetlije budućnosti”, ističe Musa.

Na Festivalu učestvuju i umjetnici iz inozemstva, poput grupe francuskih svjetlosnih umjetnika Tilt koja je u Sarajevu, u isto vrijeme kada i u u Londonu, New Yorku, Chicagu i Los Angelesu, predstavila izložbenu postavku Birdz, te rumunskog umjetnika Ignata Radua.

(Festival svjetla Sarajevo / Ustupljeno Al Jazeeri)

Na pitanje kako je došlo do saradnje sa najstarijom muzejskom institucijom u Bosni i Hercegovini, Musa kaže da se ona nametnula kao prirodna, s obzirom na to da se svjetlosni parkovi u Londonu, New Yorku, Chicagu, Sydneyu… većinom dešavaju u botaničkim vrtovima.

“Naravno, ta institucija je važna i ima dignitet, pa smo o tome vodili računa prilikom planiranja postavki. Usudila bih se reći kako je naša saradnja ne samo sa upravom, nego i svim zaposlenicima Muzeja svakim danom sve kvalitetnija, jer čak i one ‘najnevjernije Tome’, a takvih uvijek ima, sada vide sve benefite koje ovaj događaj donosi Zemaljskom muzeju BiH”, kaže Musa.

Magija svjetla

Magiju svjetla Nataša Musa spoznala je tokom rada na Sarajevo Holiday Marketu.

“Sarajevo je zaista oskudijevalo u prazničnim dekoracijama i u tom segmentu nije bilo adekvatne ponude. Stoga sam bila prinuđena da u sama osmišljavam, ali i realizujem ‘svjetlosnu estetiku’ Marketa”, prisjeća se.

(Festival svjetla Sarajevo / Ustupljeno Al Jazeeri)

Dodaje kako je, nakon toga, to počela raditi i za druge, da bi vremenom postala zastupnica kompanije MK Illumination za BiH.

“A onda sam, uz podršku te najveće kompanije za proizvodnju privremene dekorativne rasvjete na svijetu, počela sanjati o prvorazrednom lightscaping iskustvu u Sarajevu”, kaže Musa, koja je dvije godine radila na priprema koncepta Festivala svjetla.

Ističe da Festival svjetla Sarajevo traje nešto duže od onoga što je uobičajeno za događaje ovog tipa, čak puna tri mjeseca.

(Festival svjetla Sarajevo / Ustupljeno Al Jazeeri)

“Ali mi smo željeli da on traje između dva za Bosnu i Hercegovinu važna datuma – od Dana državnosti do Dana nezavisnosti BiH. Priličilo nam je to uz samu lokaciju održavanja – Zemaljski muzej BiH i onaj naš ljiljan, koji simbolizira i prirodno, ali i kulturno-historijsko naslijeđe, kao i samo svjetlo.”, kaže.

“Nadalje, same postavke prilagođene su Zemaljskom muzeju BiH, a neke od njih su nastale po idejama stručnjaka Muzeja. Tako da mi jesmo događaj koji je nastao po uzoru na one svjetske, koji pretenduje da bude svjetski, ali smo u isto vrijeme autentično bosanski”, zaključuje Musa.

Izvor: Al Jazeera