Regija nakon izbora u Srbiji: ‘Bolje je poznati neprijatelj, nego nepoznati prijatelj’

Poslije uvjerljive pobjede Srpske napredne stranke na izborima 17. decembra, susjedne države na Zapadnom Balkanu s velikom pažnjom će pratiti dalje korake Aleksandra Vučića.

Aleksandar Vučić i njegov SNS ostvarili su ubjedljivu pobjedu na izborima u Srbiji (Reuters)

Na parlamentarnim izborima koji su održani 17. prosinca predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) pokazali su da su i dalje uvjerljivo najjača politička opcija u Srbiji. Na to ukazuje i osvojenih gotovo 47 posto glasova građana Srbije, iako postoje tvrdnje oporbe o raznim izbornim malverzacijama i krađi glasova, što je SNS-u donijelo apsolutnu vlast.

SNS sada ima samostalno većinu u Skupštini Srbije te će moći bez ikakvih ustupaka drugim političkim opcijama voditi Srbiju u naredne četiri godine. Međutim, i ranije godine su bezbroj puta pokazale i dokazale da o svemu u Srbiji odlučuje samo Vučić, koji je od nedavno samo običan član SNS-a. Iako nema tih ustavnih ovlasti, Vučić je taj koji donosi odluke o gospodarstvu, rastu mirovina, plaća, pomoći umirovljenicima… Vučić je taj koji vodi inozemnu politiku Srbije i koji je direktno uključen u razgovore o budućnosti Kosova.

Mnogo neriješenih problema i ‘repova’ iz prošlosti

Upravo radi toga, kao i činjenice da je dobio toliku podršku birača u Srbiji, mnogi se pitaju što će ovako uvjerljiva pobjeda SNS-a značiti za dalje odnose na Balkanu, gdje još uvijek ima mnogo neriješenih problema i “repova” iz prošlosti. To se, prije svega, odnosi na Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, ali i Hrvatsku, koja je jedina od tih država punopravna članica Europske unije. Države su to u čije je se unutarnje stvari ranijih godina na razne načine uključivala i Srbija, odnosno Vučić.

Dovoljno je pri tome podsjetiti da Srbija i dalje Kosovo ne priznaje kao neovisnu državu. Na sjeveru Kosova, dio koji je nastanjen Srbima, često se događaju incidenti. Nedavno smo svjedočili oružanom sukobu u selu Banjskoj.

Kada je riječ o Crnoj Gori, tamo je se Srbija uključivala u parlamentarne izbore tako da je sada jedna od ključnih osoba vlasti (predsjednik Skupštine) četnički vojvoda Andrija Mandić, koji je jasno rekao kako Crna Gora postaje “južna Republika Srpska, mala Srbija na moru”.

O situaciji u Bosni i Hercegovini dovoljno je podsjetiti na entitet Republika Srpska i njezinog predsjednika Milorada Dodika, koji je u više navrata najavljivao odcjepljivanje RS-a od Bosne i Hercegovine i pripajanje Srbiji. Dodik je bio odmah uz Vučića u izbornoj noći, kada je on iznosio rezultate izbora. Oporba u Srbiji upravo Srbe iz RS-a smatra “krivima” što je SNS pobijedio na izborima u Beogradu. Ističu kako je oko 40.000 Srba iz RS-a došlo 17. prosinca u Beograd kako bi glasali na izborima za vlast u srbijanskoj prijestolnici.

Puhovski: Vrijeme je da Srbija prizna Kosovo

Hrvatska je, što se tiče miješanja Vučića i Srbije, u najboljoj situaciji, s obzirom da je punopravna članica EU-a i NATO-a, ali već 30-ak godina između Srbije i Hrvatske vladaju zategnuti odnosi. Zbog svega toga, u svim tim državama su s velikim interesom pratili izbore u Srbiji, a sada će, kada su vidjeli rezultate izbora, svi oni biti dodatno oprezni.

“Realno, SNS, odnosno Aleksandar Vučić, nije jači nego što je bio prije ovih izbora. On je s ovom uvjerljivom pobjedom dobio energiju za dalje, ali isto tako i teret koji će morati nositi. Vučić je te izbore uvjerljivo dobio, ali je i isto sada u obvezi faktičkog priznanja Kosova. Mislim kako će se to morati realizirati tijekom iduće godine i da je to priznanje od Srbije, poslije svega, nešto što se podrazumijeva”, kaže hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski.

Smatra kako je Rusija, od koje Vučić puno očekuje, trenutno najslabija još od vremena Borisa Jeljcina te da je samim tim i sam Vučić oslabljen. U prilog mu, kada je riječ o međunarodnoj zajednici, na ruku ne idu niti nedavna događanja na Kosovu, za koje se upravo Srbija smatra odgovornom. Puhovski vjeruje će Srbija i prije 2027. godine na parlamentarne izbore, odnosno da se neće ostvariti najava Vučića kako će slijedeći izbori biti za četiri godine. Govoreći o postizbornoj atmosferi u Srbiji, Puhovski ukazuje i događanja poslije izbora u Beogradu, što dodatno opterećuje Vučića.

“Kada je riječ o Miloradu Dodiku, on je tu i donosi puno problema, ali ne i neke realne mogućnosti da nešto može napraviti. Uostalom, niti Dodik više ne spominje toliko odcjepljenje od Bosne i Hercegovine, nego je sada u nekoj defanzivi i stava da on ne želi takvu Bosnu i Hercegovinu. Mislim kako, kada je riječ o Bosni i Hercegovini, Vučić svakako može i dalje nastavljati podmetati klipove”, kaže Puhovski.

Gjenero: Nakon izbora i dalje je sve moguće

Osvrnuo se i na Crnu Goru, rekavši kako je se tamo situacija smirila i da se sada čekaju rezultati popisa stanovništva. Kada je riječ o Hrvatskoj Puhovski kaže kako je službenom Zagrebu svejedno tko je pobijedio na izborima u Srbiji. Očekuje kako će Demokratski savez Hrvata Vojvodine (DSHV), koji nije uspio postati član Skupštine, dobiti ponudu od SNS-a da sudjeluje u radu nove vlade Srbije na neki način. Na taj način bi SNS i Vučić pokazali svoju europsku sliku i da brinu o manjinama, a i Zagrebu poslati jasnu poruku.

Politički analitičar Davor Gjenero, pak, misli kako je Vučić s pobjedom na izborima, i svime što se događalo, pokazao jasnu poruku. To se, prije svega, odnosi na izbore u Beogradu i organiziranim dolaskom 40.000 građana iz RS-a, koji su odlučili tko je izborni pobjednik na tim izborima.

“S njihovim organiziranim dovoženjem i glasanjem u Beogradu, Vučić šalje poruku kako on njih smatra dijelom političkog korpusa Srbije. Isto misli i o Srbima sa sjevera Kosova. I ta isprika Srbima iz RS-a i sa Kosova, radi odnosa oporbe, dio je njegove političke strategije”, kaže on.

Dodaje kako su rezultati izbora i izborne malverzacije pokazali da Srbija spada u autorativne poretke, kao i da ne namjerava provoditi izbore koji naliče standardima u konsolidiranim demokracijama. Radi svega toga, ali i činjenica da EU olako prelazi preko puno stvari, Gjenero smatra kako će Vučić ne samo nastaviti i dalje se miješati u unutarnje stvari nekih država, nego i dodatno zaoštriti odnose, za što sada ima suglasnost građana Srbije koji su u tolikom broju glasali za njega i njegovu politiku. Ukazuje i na odnos Unije, koja, poslije izbora u Srbiji i svih malverzacija koje se spominju, nema nekih većih primjedbi na izborni proces. Prema njegovim riječima, poslije incidenta u Banjskoj, na Kosovu, kada nije bilo nikakvih sankcija iz EU-a, i dalje je sve moguće.

Moguće dalje zaoštravanje situacije na Balkanu

“Oči Vučića su dalje usmjerene prema europarlamentarnim izborima, na kojima se nada jačanju proruskih i desnih stranaka. Isto tako se nada pobjedi Donalda Trumpa na [predsjedničkim] izborima u SAD-u. Skori izbori u Rusiji mu nisu toliko važni, jer zna da će tamo Vladimir Putin pobijediti. Zbog svega toga, računa kako neće biti nikakvih sankcija protiv Srbije radi politike ‘Slobodan Milošević 2'”, kaže Gjenero.

Gjenero ne krije kako da očekuje dalje zaoštravanje situacije na Balkanu u odnosima Srbije prema nekim državama, i to prije svega prema Kosovu i Bosni i Hercegovini. Za Crnu Goru smatra da je Vučić odradio planirani posao, jer je u toj državi stranka četničkog vojvode Mandića, Nova srpska demokratija, na vlasti i ta je stranka najjača u vladajućoj koaliciji. Samim tim Mandić određuje tko će biti ministri u Vladi Crne Gore i kakva će se politika provoditi.

Govoreći o daljim političkim očekivanjima u Bosni i HercegoviniiH politička analitičarka Ivana Marić kaže kako svi već dobro poznajemo Vučića te da je “bolje poznati neprijatelj nego nepoznati prijatelj”.

Marić: Izbori su pokazali da Vučić slabi

“Hrvatska neće osjetiti nikakve promjene, jer je punopravna članica EU-a i NATO-a.. Niti u Bosni i Hercegovini neće biti nikakvih promjena dok se vlast ne promijeni, odnosno dok Milorad Dodik sa srpske strane ima taj odnos međusobne koristi. U Bosni i Hercegovini i dalje mnogo toga i dalje određuje međunarodna zajednica, i to Vučić jako dobro zna. Kada je riječ o Kosovu i Crnoj Gori, tu Vučić može nanijeti više štete, jer ima veći utjecaj i manja je kontrola EU-a i demokratskih snaga”, rekla je Marić.

Mišljenja je kako se Vučić neće sada obuzdati i da mu dodatnu snagu daju rezultati izbora, na kojima je pokazao da može raditi što želi. Međutim, i ti izbori su, kako kaže Marić, pokazali da Vučić slabi.

“Za pobjedu je morao dovoziti Srbe iz RS-a i s Kosova da glasaju za SNS, što govori da slabi. Zbog glasanja Srba iz RS-a, stvorio se veliki animozitet između građana Beograda i Srba iz RS-a, koje Beograđani ne nazivaju Srbima, nego Bosancima. Za to je najodgovorniji upravo sam Vučić”, zaključila je Marić.

Izvor: Al Jazeera